Romano Them

Romi su u svoje duhovno bogatstvo utkali i malu književnu formu koja se zove poslovica. To su ustvari kratke mudre izreke koje neko životno iskustvo sažimaju najčešće u jednu rečenicu, ili u jednu misao. Ovim kratkim izražajnim formama, koje su bile veoma popularne među Romima u starim vremenima, paremiologija se gotovo do dana današnjeng nije posebno bavila.

Retko se čak i znalo da ove „mudre reči starih Roma" i postoje, mada su ih oni koristili čak i pri običnim razgovorima. Kako sve poslovice postoje kod Roma i na koji način one deluju na njih, slušaćete u subotnjem izdanju Sveta Roma koji su pripremili i vode Dragoljub Acković i Una Beriša. 
broj komentara 0 pošalji komentar
Romano Them Romano Them

Autor:
Romska redakcija

Emisija svakodnevno donosi najvažnije vesti iz zemlje i sveta na romskom i srpskom jeziku. Bavi se temama iz života Roma, prikazujući napore i mere koje se preduzimaju za emancipaciju i integraciju ove, najveće evropske manjinske zajednice. Prenosi aktuelnosti vezane za Rome i na specifičan način senzibiliše javnost za probleme ove populacije. [ detaljnije ]