Doživeti stotu

Narednog petka završava se Peti konkurs "Draganova nagrada" za najbolju putopisnu priču i pesmu starijih od šezdesete godine. O lekovitosti pisanja i u trećem životnom dobu govoriće Nadežda Satarić iz Udruženja "Amity - snaga prijateljstva" i prošlogodišnji laureat "Draganove nagrade" Miloje Stevanović.

U reportaži Tijane Sibinović upoznaćemo mudru staricu Leposavu Zdravković (89). Život je provela na Šar-planini kao čobanica. I danas živi u podnožju ove planine, u selu Štrpce na Kosovu i Metohiji. Sa setom se priseća dana kada je čuvala stotine ovaca i sirila čuveni šarski sir.

Glasom i stasom predstaviće se legendarni kompozitor i pevač narodne muzike Predrag Živković Tozovac. Na Sretenje, Dan državnosti, odlikovan je zlatnom medaljom  za zasluge u muzičkoj kulturi. Kaže da godine ne broji, a srcu mu je najdraža pesma "Jesen u mom sokaku".

Biće reči i o novom romanu Vuleta Žurića "Pomor i strah" u kojem pripoveda o mukama žitelja Iriga da savladaju kugu, strašnu moru, krajem 18. veka. Autoru je za taj roman dodeljena Vitalova književna nagrada "Zlatni suncokret". Knjigu predstavlja Svetlana Mladenović.  

Urednik i voditelj  Marina Stojadinović.

Muzički urednik Dragan Dimić.

Radio Beograd Jedan, 9:05.

Naslovna stranica -  Predrag Živković Tozovac

broj komentara 0 pošalji komentar
Doživeti stotu Doživeti stotu

Autor:
Marina Stojadinović

Emisija "Doživeti stotu" Prvog programa Radio Beograda već osamnaest godina donosi intervjue i reportaže posvećene starijoj populaciji. U razgovorima s istaknutim stručnjacima iz oblasti socijalne politike, ekonomije, medicine, kulturnog, javnog i sportskog života, emisija se bavi svim aspektima života trećeg doba. Osvrće se na probleme o kojima se malo govori, daje psihološku podršku, korisne informacije o tome gde i kada se može dobiti pomoć, ali i ukazuje na prikriveno i otvoreno zanemarivanje starijih ljudi. Sadrži i redovnu zdravstvenu rubriku koja ima informativni, edukativni i savetodavni karakter u vezi sa nekom bolešću, stanjem, poremećajem ili sezonskom epidemijom. [ detaljnije ]