Novosti dana

Posle skoro tri meseca od uvođenja prištinske takse na srpske proizvode, tržište u Pokrajini zatvoreno je i za male srpske proizvođače sa Kosova i Metohije. Zato će od danas njihovi proizvodi biti na rafovima prodavnica u centralnoj Srbiji, za početak tri proizvođača i to najpre u Novom Sadu, a uskoro i u Beogradu. Nadležni kažu da bez ekonomskog osnaživanja nema opstanka Srba na Kosmetu. Srpska privreda je od uvođenja taksa izgubila oko 90 miliona evra, rekao je gostujući na RTS-u ministar trgovine Rasim Ljajić. Kaže da će, ukoliko se takse ne ukinu, mnogo veći problem biti gubitak tržišta.

U Prištini se održava konferencija na temu "Glas naroda, veliko finale Kosovo i Srbija" na kojoj je predsednik privremenih prištinskih institucija, Hašim Tači, poručio da je dogovor Beograda i Prištine neohodan i neizbežan. Ako do njega ne dodje, kaže, postoji velika opasnost od destabilizacije regiona. Zamenik premijera Fatmir Ljimaj, koji je i kopredsednik prištinskog tima za nastavak dijaloga sa Beogradom, kaže da ako Srbija nije spremna da udje u dijalog za priznanje, onda Kosovo mora da čeka.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov smatra da Zapad na grub način gura zemlje Balkana da postanu članice NATO-a bez osvrta na narode tih država. On je u Moskvi naglasio da Rusija već dugo i uporno poziva na povratak  osnovnim principima  međunarodnih odnosa zapisanih u Povelji Ujedinjenih nacija i dokumentima OEBS-a.To znači suverenu jednakost država, nemešanje u unutrašnje poslove, suzdržavanje od pretnji ili upotrebe sile i razrešenje sukoba na miran način.

Rusija je bila i biće suverena nezavisna država - ili će biti takva ili je uopšte neće biti, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin u Federalnoj skupštini. Istakao je da Rusija nema nameru  da prva razmešta rakete u Evropi, ali da će, ukoliko Amerika to učini, Rusija to shvatiti kao pretnju. Tada će  Moskva  biti prinudjena da razmesti naoružanje kako bi mogla da gađa ne samo teritorije gde su razmešteni raketni sistemi, već i one gde se nalaze centri za donošenje takvih odluka, kazao je Putin. Bezbednost Rusije će biti osigurana, istakao je predsednik .  Obraćanje u Federalnoj skupštini Putin je završio rečima da će konsolidacija društva, ali i sigurnost u sopstvene mogućnosti biti glavni uslov za uspeh zemlje. Putinov govor u Federalnoj skupštini trajao je sat i 27 minuta,a recimo da je najduže   govorio  prošle godine - sat i 55 minuta.

Povodom Svetskog dana socijalne pravde, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković napominje da dostizanje višeg nivoa socijalne pravde zavisi od poboljšanja ekonomskog statusa stanovništva. Podseća da najnoviji zvanični podaci pokazuju da je čak 25 odsto stanovnika Srbije u riziku od siromaštva, a da 7 odsto  živi u apsolutnom siromaštvu. Poverenica ističe da je neophodno izraditi strategiju za smanjenje siromaštva i nezaposlenosti, unapređenje ravnopravnosti, borbu protiv diskriminacije i poštovanja ljudskih prava.

U Beogradu, u dvorani na Banjiici, počinje četvrti Srbija open indor atletski miting, generalna proba pred Evropsko prvenstvo u Glazgovu. Osim Ivane Španović i Milice Gardašević, učestvovaće svi osvajači medalja na Balkanskom prvenstvu u Istanbulu. Najveće atletsko takmičenje u Srbiji počinje u 17 časova.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednik vesti: Irena Jelovac

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво