Vreme sporta i razonode

U cilju podizanja svesti o deci oboleloj od raka Ivan Stevanović, tatu majstor i veliki avanturista iz Mladenovca, popeo se na Kilimandžaro, najveću planinu u Africi, sa vrhom koji se nalazi na nadmorskoj visini od 5.895 metara. Kada je stigao gde je naumio, obukao je majicu na kojoj piše "Pomozimo oboleloj deci od raka" i tako poslao poruku čovečanstvu, koje se neretko ogreši o obolele od najteže bolesti ili ih zaboravi. Naš gost planira da nastavi sa ovakvim načinom podizanja svesti, u želji da podstakne što više ljudi na ućešće u raznim humanitarnim akcijama. Sledeći cilj mu je Mon Blan, koji je još teži, zahtevniji i opasniji, pa će- kako kaže- morati da završi alpinističku obuku.

Milica Gardašević, reprezentativka Srbije u skoku u dalj, sjajno je započela 2019. godinu. Najpre je proglašena za najbolju mlađu seniorku države u atletici, potom rijumfovala na dva mitinga, Jablonecu u Češkoj i Ulstenviku u Norveškoj, gde je skokom od 6 metara i 52 centrimetra izvadila vizu za Prvenstvo Evrope u dvorani, koje se dešava početkom marta u Glazgovu.Sjajna je bila i na turniru `Beograd Open` prošlog vikenda, na kome je bila druga, iza Ivane Španović, klupske drugarice, baš kao i na mitingu u Birmingemu, na kome je takođe dokazala da je istinska budućnost ovog sporta. S obzirom da joj je tek nežnih dvadeset godina, očekuje se da rezultati iz dana u dan budu sve bolji, skokovi sve dalji i dalje, o čemu posebno vodi računa Milicin trener Marko Milinkov, koji će nam se takođe danas pridružiti u studiju.

Razgovaraćemo danas i o jednoj vrlo ozbiljnoj temi- šta posle sporta ? Da li kraj karijere nužno mora da bude životna trauma? Koji zdravstveni i drugi problemi more vrhunske sportiste po odlasku u `penziju`? Naš sagovornik je dr Jovan Đurović, koji je ispratio veći broj generacija sportista, vodeći računa o njihovom zdravlju- od Nenada Stekića, preko Dragutina i Biljane Topić, do Blanke Vlašić, Ivane Španović i sadašnjih juniora, predvodnika `novog talasa` koji vlada srpskom atletikom, uz brojne internacionalne uspehe. Uostalom, doktor Đurović je i sam bio državni reprezentativac u disciplini 400 metara prepone, pa savršeno razume kako to izgleda i `iznutra`, kao i s medicinskog aspekta.

U okviru 47. FEST-a premijerno će biti prikazan film `Aleksandra`, reditelja i scenariste Saše Radojevića. U ovoj melodrami, koja će prvi put biti emitovana 26. februara u Dvorani kulturnog centra, jednu od glavnih uloga igra Ljuma Penov. Mlada glumica važi za jednu od heroina srpskog `andergraund` filma, poslednji put na filmskom platnu smo je videli u rimejku ostvarenja Dušana Makavejeva `Ljubavni slučaj  ili tragedija PTT službenice`. Danas će nam nagovestiti kako izgleda `Aleksandra`, ispričati nam detalje sa snimanja, govoriti o onome što je namerila za 2019. godinu.

Međunarodni festival dečje rekreacije `Kopaonik 2019` održava se od sutra do 2. marta. U ime organizatora, asocijacije `Sport za sve`, govori Petar Stakić. Čućemo i kako je prošlo osmo po redu `crveno-belo` veče u Bijeljini i kako su Zvezdini fudbaleri dočekani u toploj Semberiji. Igračice BASK-a osvojile su treće mesto na jakom Evropskom klupskom prvenstvu čelendž grupe II u dvoranskom hokeju, koje je prošlog vikenda održano na Banjici.Višestruke šampionke Srbije, mlade dame sa Careve ćuprije, dočekale su prvakinje Danske, Finske i Gruzije, bile odlični domaćini, time je praktično počela proslava 70 godina hokeja u Beogradu i Srbiji, potvrđuje za našu emisiju čelni čovek BASK-a Milan Minja Bojović.

Nikola Rašević, rođen u Velikom selu kraj Loznice, jedan od najboljih studenata elektrotehnike na Novosadskom fakultetu, dobio je posao u Evropskom centru za nuklearnu fiziku i postao najmlađi član tamošnjeg Departmana za elektronske sisteme. Izdavačka kuća `Akademska knjiga` iz Novog Sada objavila je prvu knjigu na srpskom jeziku koja se bavi pravima životinja, nosi naziv `I životinje imaju prava`. Hor slavista održaće koncert tradicionalnih pesama slovenskih naroda sutra uveče u Galeriji `Polet`.Pijanistkinja Zorana Vladisavljević održaće koncert 27. februara u Velikoj sali Doma kulture Studentski grad,sa klavirskim obradama numera sastava `Metalika` i `Ajron Mejden`. Kabare `Nebula` i `Veselo lice` sutra organizuju veče posvećeno Vasku Popi. Knjaževsko-srpski teatar u Kragujevcu, koga su 1835.godine osnovali Joakim Vujić i Miloš Obrenović, nedavno je obeležio svoj dan, uručenjem nagrada i premijerom nove predstave, Beba kengura odmah po rođenju je osvojila srca zaposlenih u Beogradskom zoo vrtu, a pre neki dan prvi put je izašla iz mamine torbe i šarmirala posetioce Vrta dobre nade, o čemu nam priča direktor lepog zdanja na Kalemegdanu Srboljub Aleksić.

U Galeriji Milorada Bate Mihailovića u Pančevu predstavljena je `Kolekcija- Decenija`, u realizaciji Kulturnih centara Pančeva i Beograda. Osamnaesta po redu Letnja umetnička škola Univerziteta umetnosti realizovana je od 12. do 19. jula prošle godine u Leskovcu, izložba radova otvorena je do 2. marta u Galeriji Fakulteta FLU u Beogradu, najavljuje umetnica Svetlana Volić. U Francuskom institutu u Beogradu preksinoć je otvorena izložba umetnika Ive Atoski i Bože Terzića. U Nišu drže do svojih junaka, onih koji su pronosili slavu grada na Nišavi. `Siti` produkcija upravo radi na filmovima o Draganu Panteliću i Zoranu Tuti Živkoviću. U Pozorištu lutaka `Pinokio`, 28. februara premijera predstave `Ginjol`. Zbog čega je Udruženje Etno mreža od velikog značaja za Srbiju, objasniće nam njegova direktorka Violeta Jovanović.

U galeriji Kulturnog centra `Ribnica`, u toku je izložba slika Dimitrija Džimija Danilovića, umetnika iz Kraljeva. Pesnikinja Iskra Peneva nedavno je dobila nagradu `Josip Eugen Šeta`, za neobjavljeni rukopis, u organizaciji Hrvatskog književnog društva.  Već dvanaestu godinu zaredom `Beogradski diksilend orkestar` proslavlja rođendan džeza, obeležavajući dan kada je snimljena prva džez ploča - 26. februar 1917. godine. Ovo muzičko dešavanje u `Akademiji 28` najavljuje Vladimir Racković. Po prvi put na velikoj sceni `Kolarca`, 28. februara će zajedno u jednom bendu svirati najveći etno džez pijanista Srbije i najveći etno džez saksofonista Rusije, dakle Vasil Hdžimanov i Oleg Kirejev .Predstavu o Tilu Ojlenšpigelu, nemačkom narodnom lakrdijašu, koji je plod fikcije, za Novosadsko pozorište postavila je mlada rediteljka Tara Manić. U petak, 1. marta u Biblioteci `Petar Kočić` na Vračaru,održaće se književno veče i razgovor o romanu `Bivirgata`, autorke Tamare Kučan.

Koncert povodom 40 godina postojanja Fondacije mladih `Borislav Pašćan` biće održan sutra veče na Kolarcu. Do 25. marta u Salonu Muzeja savremene umetnosti izlaže Mariela Cvetić. U Salonu Narodnog muzeja u Zrenjaninu biće otvorena izložba `U susret ruskom caru, Romanovi- carsko služenje`. U `Galeriji 55` u Nišu izložba radova studenata Fakulteta umetnosti pod nazivom `PlakArt`. `Čekajući mesec`- književno veče Sanje Radojković u sredu u klubu `Bogotražitelj`. Mladi indi-rok sastav `Pejper Enimals` večeras muzicira u klubu `Metropolis`, u Makedonskoj ulici. Tokom emisije, predstavićemo i Beogradski trkački klub, prvi i najveći rekreativni klub za trčanje u Srbiji, razgovor s jednim od njegovih osnivača, Dragoljubom Milosavljevićem, zabeležio je naš kolega Miloš Panić. Povod- Škola trčanja za odrasle i 14. generacija, koja počinje sa edukacijom i treninzima 23. marta.

U Etnografskom muzeju u Beogradu otvorena je izložba fotografija `Kajaši- poslednji pagani Hindukuša`, autora Konstantina Novakovića. Humanitarna akcija `Korakom do kuće za srca`, za porodicu Dudaš, održava se sutra u Zrenjaninu. Biblioteka grada Beograda postavila je izuzetnu fozo-izložbu o ruskim piscima  u imigraciji. U ponedeljak u Kulturnom centru Čukarica biće održan koncert rok grupe Gradske organizacije slepih Beograda, ulaz je slobodan, poseta dobrodošla.

U povodu dana Beogradskog dramskog pozorišta, premijerno je izvedena predstava `Idealan muž`, rađena po tekstu Oskara Vajlda, u režiji Predrag Štrpca, o tome priča glumica Milica Milša. Na zidu OŠ `Dositej Obradović` u Somboru, koju je pohađao naš NBA as Nikola Jokić, osvanuo je mural s njegovim likom, čiji je autor Andrej Josifovski, ljubiteljima ulične umetnosti poznat i pod pseudonimom Pijanista. Još jedan mural ostavio je mnoge bez daha, posebno one u Šabačkoj mahali, na delu zida ograde fudbalskog kluba Borac. Zamišljen je kao omaž Šabanu Šauliću, juče sahranjenom u Aleji zaslužnih građana.Za kreaciju ovog dela bio je zadužen naš sagovornik Đurađ Stevanović.

Dom omladine Beograda, `Akademija 28` i Kulturni centar Čukarica i ove subote su na našoj strani, biće prijatnih iznenađenja za slušaoce. Tu je i neizostavni vitez kulinarstva Milijan Stojanić, sa predlogom jelovnika za nedeljni ručak. Tokom emisije pratimo kretanje rezultata na utakmicama Super lige Srbije u fudbalu, kao i na mečevima značajnijih evropskih šampionata. Pored sporta, beležimo i druge, brojne zanimljivosti iz sveta koji nas okružuje, oblasti javnog, kulturnog i umetničkog života.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво