Novosti dana

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je kako je vreme da se postigne sporazum za višedecenijski spor oko Kosova i Metohije, ali ocenjuje da će to biti izuzetno teško. Vučić je za američku agenciju Blumberg rekao da najpre moraju da budu ukinute takse koje je Priština uvela na srpsku robu i da svaki sporazum mora sadržati slobodno kretanje robe i ljudi.

Blumberg ocenjuje da se, posle rešavanja spora oko imena Makedonije, međunarodni pritisak prebacuje na Vučića da sa Hašimom Tačijem radi na postizanju sporazuma. Blumberg konstatuje da je Srbija i dalje ključna zemlja u regionu, rastrzanom interesima spoljnih sila.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da je na Međunarodnom sajam naoružanja u Abu Dabiju veliko intresovanje za proizvode srpske namenske industrije. On je istakao da inostrane kupce najviše zanima raketni sistem "Alas", naše bespilotne letelice, borbeno vozilo Nora i municija. Vulin je naveo da je odbrambena industrija Srbije u 2018. godini uvećala izvoz za skoro 14 odsto i da će nastaviti da se razvija. Ministar odbrane boravi u zvaničnoj poseti Ujedinjenim Arapskim Emiratima na poziv šeika Muhameda Bin Rašida El Maktuma.

Šef nemačke diplomatije Hajko Mas kaže da je izuzetno teško ispuniti zahtev američkog predsednika Donalda Trampa da evropske zemlje prime natrag svoje državljane - pripadnike Islamske države, zarobljene u Siriji. Mas je objasnio da bi oni  mogli biti vraćeni iz Sirije samo ako bi sudski postupci bili odmah pokrenuti, a za to je najpre potrebno da se sprovede istraga i pribave konkretne informacije. Francuska za sada neće odgovoriti na poziv Donalda Trampa, izjavila je ministarka pravde te zemlje Nikol Belube.

Većeras će u Monaku biti dodeljena Laureus nagrada za najboljeg sportistu sveta u prošloj godini. Na listi nominovanih ponovo je Novak Đoković. Direktan prenos svečane ceremonije je na Drugom programu naše televizije od 19 časova.

Urednik emisije Nataša Raketić.

Urednik vesti Nenad Selaković.
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво