Novosti dana

Srbija slavi Dan državnosti u znak sećanja na prvi srpski ustanak iz 1804-te i donošenje prvog srpskog Ustava 1835-te godine u Kragujevcu. Centralnu državnu ceremoniju u Orašcu predvodila je premijerka Ana Brnabić. Ona je poručila da u prevazilaženju prepreka treba da budemo hrabri i odlučni kao što su to bili naši preci. Istakla je da je naša vizija - moderna Srbija i da ćemo pobediti u tome. Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da joj je čast da se obrati na mestu na kojem je "Srbija vaskrsnula, zapalila plamen slobode i krenula putem oslobođenja". Ceremoniji su prisustvovali predsednik Republike Srpske Radovan Višković, ministri u vladi Srbije, predstavnici Vojske Srbije, diplomatskog kora, sveštenstvo i brojni građani.

Obeležavanje državnog  praznika počelo je dodelom visokih odlikovanja koje je predsednik Srbije Aleksandar Vučić  uručio najzaslužnijim pojedincima i institucijama. Predsednik je rekao da je u proteklih 215 godina stvorena država, a da su rezultati utoliko veći ako se zna da smo ne malo puta bili saplitani, kočeni, unazađivani i da su pokušavali i da nas unište. Vučić ističe da su laureati svojim radom doprineli da Srbija bude bolja i uspešnija. Povodom Nacionalnog praznika, predstavnici države su položili vence na spomenik Neznanom junaku, na Avali. U Prištini je održana liturgija, a u Podgorici je otvorena Srpska kuća. Večeras će u Zubinom Potoku, biti održana Sretenjska akademija i Sretenjski koncert.

Kopredsednici prištinskog tima za nastavak dijaloga sa Beogradom, Fatmir Ljimaj i Špend Ahmeti, predali su predsedniku kosovskog parlamenta, Kadriju Veseljiju platformu za dijalog sa Beogradom. Ljimaj je nakon toga pozvao poslanike da glasaju za predlog tog dokumenta.

Predsedniku vladine Komisije za nestala lica Veljku Odaloviću pre dva dana nije dozvoljen ulazak na Kosovo i Metohiju, zbog čega su porodice srpskih žrtava danas zatražile hitnu reakciju međunarodnih zvaničnika. Odalović je pre dva dana zadržan na prelazu Jarinje, a ulazak na Kosmet mu je zabranjen bez obrazloženja, saopštila su Udruženja porodica nestalih.

Oba doma američkog Kongresa usvojila su sinoć Zakon o nastavku privremenog finasiranja vlade, čime je izbegnuta nova blokada. Iz Bele kuće stiže najava da će predsednik Donald Tramp potpisati taj zakon, ali i da će iskoristiti svoja izvršna ovlašćenja, kako bi obezbedio novac za izgradnju zida prema Meksiku. To je bilo jedno od Trampovih glavnih predizbornih obećanja.

Španski premijer Pedro Sančes raspisao je  za 28-mi april prevremene parlamentarne  izbore, pošto predlog ovogodišnjeg budžeta nije usvojen u parlamentu. Asošijeted pres podseća da su to treći izbori za manje od četiri godine, što potvrđuje  velika razmimoilaženja  na političkoj sceni Španije.

Obeležava se „Svetski dan dece obolele od raka". Ovaj dan se obeležava i u više od 30 gradova Srbije. U Beogradu, centralna manifestacija sa muzičkim programom organizovana je na platou kod Delijske česme u Knez Mihajlovoj ulici. Pod sloganom „I ja se borim", simbolično je poslato srce podrške za sve mališane koji se leče od raka, ali i onima koji više nisu sa nama. Svake godine u svetu od raka oboli oko 160 hiljada dece, a maligne bolesti odnesu oko 90 hiljada dečjih života.

Kapiten reprezentacije Srbije Filip Filipović proglašen je za najboljeg vaterpolistu Evrope u 2018-toj godini, u izboru Evropske federacije vodenih sportova. Vaterpolista italijanskog Pro Reka je isto priznanje dobio i 2009-te, 2014-te i 2016-te godine. Filipović je prošle godine sa Srbijom postao prvak Evrope u Barseloni, gde je proglašen za najboljeg igrača na turniru.

U Nišu će biti odigrane preostale dve utakmice četvrtfinala košarkaškog Kupa Radivoja Koraća. Od 17 časova, sastaće se Mega i čačanski Borac. Dva i po sata kasnije, igraće Crvena Zvezda i Dinamik. Košarkaši Partizana i EF-EM-PE-a prvi su polufinalisti Kupa.

 

Urednik i voditelj - Miroslav Vojvodić

Urednik vesti - Irena Jelovac

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво