Kod dva bela goluba

U večerašnjoj emisiji govorimo o Mihailu Maksimoviću, tvorcu prve humorističko-satirične knjige srpske književnosti. Njegovo delo pod nazivom ''Mali bukvar za veliku decu'', predstavlja prvo delo koje je u celini zamišljeno i realizovano kao satirično delo. Delo je objavljeno 1792. godine u Beču.

Knjiga koja je Mihailu Maksimoviću poslužila kao neposredna inspiracija, i predstavljala uzor i osnovu za nastanak njegovog dela objavljena je 1782. godine. Bila je to knjiga ''ABC-Buch für groẞe Kinder'' Jozefa Rihtera, jednog od najznačajnijih pisaca jozefinske epohe, koji je živeo od 1749. do 1813. godine.

Iz Rihterove knjige Maksimović je preuzeo one odrednice koje je srpski čitalac mogao da razume kao probleme svog društva. Pojedine pričice je menjao, prilagođavao ili skraćivao sa istim ciljem: da čitalac kome se on obraća u njima može da pronađe ono što se tiče njega i njegovog životnog okruženja. Takva preuzimanja bila su uobičajena u to vreme. Brojne priče Maksimovićeve knjige, otprilike polovina, jesu originalne književne tvorevine.

U duhu prosvetiteljstva i u skladu sa idejama jozefinističkog pokreta, Maksimović ovim svojim delom iskazuje svojevrsnu pohvalu razumu. A satiričkoj poruzi izaže sve ono što oličava malograđanski duh, fanatizam, netolerantnost, despotizam, njeznanje, nepoštenje, sujeverje, ljudsku sujetu i glupost.     Na meti njegove kritike naći će se pre svega kaluđeri, crkveni velikodostojnici i žene.

Nastalo pod uticajem pojedinih dela pisanih na nemačkom jeziku, i na tragu stvaralaštva Dositeja Obradovića, ovo delo Mihaila Maksimovića i danas pleni jezičkom svežinom, jedrim humorom i autorskom originalnošću.

Autor emisije: Vojislav Karanović    

broj komentara 0 pošalji komentar
Kod dva bela goluba Kod dva bela goluba

Autor:
Tamara Krstić

Od svog početka, 1968. godine, pa do danas emisija Kod dva bela goluba priča priče o starom Beogradu, njegovim žiteljima, pojavama i događajima, ali i priče o prošlosti ostalih mesta Srbije, i o svemu onome što predstavlja živo jezgro naše tradicije. [ detaljnije ]