Kod dva bela goluba

U večerašnjoj emisiji govorimo o Mihailu Maksimoviću, tvorcu prve humorističko-satirične knjige srpske književnosti. Njegovo delo pod nazivom ''Mali bukvar za veliku decu'', predstavlja prvo delo koje je u celini zamišljeno i realizovano kao satirično delo. Delo je objavljeno 1792. godine u Beču.

Knjiga koja je Mihailu Maksimoviću poslužila kao neposredna inspiracija, i predstavljala uzor i osnovu za nastanak njegovog dela objavljena je 1782. godine. Bila je to knjiga ''ABC-Buch für groẞe Kinder'' Jozefa Rihtera, jednog od najznačajnijih pisaca jozefinske epohe, koji je živeo od 1749. do 1813. godine.

Iz Rihterove knjige Maksimović je preuzeo one odrednice koje je srpski čitalac mogao da razume kao probleme svog društva. Pojedine pričice je menjao, prilagođavao ili skraćivao sa istim ciljem: da čitalac kome se on obraća u njima može da pronađe ono što se tiče njega i njegovog životnog okruženja. Takva preuzimanja bila su uobičajena u to vreme. Brojne priče Maksimovićeve knjige, otprilike polovina, jesu originalne književne tvorevine.

U duhu prosvetiteljstva i u skladu sa idejama jozefinističkog pokreta, Maksimović ovim svojim delom iskazuje svojevrsnu pohvalu razumu. A satiričkoj poruzi izaže sve ono što oličava malograđanski duh, fanatizam, netolerantnost, despotizam, njeznanje, nepoštenje, sujeverje, ljudsku sujetu i glupost.     Na meti njegove kritike naći će se pre svega kaluđeri, crkveni velikodostojnici i žene.

Nastalo pod uticajem pojedinih dela pisanih na nemačkom jeziku, i na tragu stvaralaštva Dositeja Obradovića, ovo delo Mihaila Maksimovića i danas pleni jezičkom svežinom, jedrim humorom i autorskom originalnošću.

Autor emisije: Vojislav Karanović    

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво