Nedeljom za selo

Afrička kuga svinja opasno se približila Srbiji. Poslednji slučajevi zaraze u Rumuniji zabeleženi su na samo  četrdesetak kilometara od naše granice. Zbog toga je Ministarstvo poljoprivrede izdalo naredbu o zabrani uvoza mesa iz područja zahvaćenih afričkom kugom svinja, kao i o sprovođenju drugih mera radi sprečavanja unošenja te zarazne bolesti u našu zemlju. O merama prevencije, simptomima, kao i opasnosti od prenošenja zaraze razgovarali smo sa načelnikom odeljenja za zdravlje životinja u Upravi za veterinu Bobanom Đurićem.

U Upravi za agrarna plaćanja ima više desetina hiljada nerealizovanih  zahteva za subvencije iz 2017. i prošle godine. U  Upravi kažu da će mnogi od tih zahteva biti odbijeni jer ne ispunjavaju uslove, a odbijenice im nisu poslate jer, zbog nedostatka ljudi, za to nema vremena. Isplata subvencija trebalo bi  da bude ubrzana posle prijema novih radnika, što bi trebalo da se desi ovog meseca. 

Posle dogovora sa Turskom o povećanju kvote izvoza junećeg mesa, povećane su i subvencije za tovno govedarstvo,ali i za druge vidove stočarstva. Veći  podsticaji predviđeni su i za voćare, kao i za organske proizvođače.

Više od 100 žena iz cele Srbije prošlo je obuku tkanja,necanja i veza, zanata koji polako izumiru.One će nastaviti da čuvaju tradiciju, ali će imati priliku i da, zahvaljujući novostečenom znanju, ostvare zaradu i uvećaju kućni budžet.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

broj komentara 0 pošalji komentar
Nedeljom za selo Nedeljom za selo

Autor:
Davorka Tešić

Agrarna politika, poljoprivreda i život na selu, to su teme emisije Nedeljom za selo koja se emituje na talasima Prvog programa Radio Beograda od 16. juna 1946. godine. [ detaljnije ]