Vreme sporta i razonode

Samo dva puta u istoriji imala je Srbija dvoje sprintera na Evropskom prvenstvu u dvorani, poslednji put pre 14 godina. Ove godine tu privilegiju imaju Milana Tirnanić i Aleksa Kijanović, ostvarili su je vrhunskim rezultatima na državnom šampionatu i tako obezbedili učešće na samitu najboljih atletičara Starog kontinenta u Glazgovu od 1. do 3. marta. Iako je tokom cele prošle sezone vukla tešku povredu, mlada atletičarka Crvene zvezde najpre je oborila vlstiti rekord, potom ostvarila normu za Škotsku, u čemu joj je mnogo pomogao trener Neven Ranić, jedna od zaslužnih ličnosti našeg atletskog sporta. Imamo, dakle, sjajnu predstavnicu na kratkoj stazi od 60 metara, njena životna priča je uzbudljiva, a ono što je najbitnije - pred njom su tek istinski rezultati, trijumfi, učešća na velikim svetskim takmičenjima.

Naš proslavljeni rukometni golman Nenad Puljezević, koji je sa selekcijom Jugoslavije 2001. godine osvojio bronzu na Svetskom prvenstvu, našao se u potpuno novoj ulozi, pošto je učestvovao u kvizu "Slagalica", i to na kakav način! Puljezević je u prošlosti, krajem 20. i početkom 21. veka, donosio mnogo radosti našoj zemlji u rukometu / sa reprezentacijom SR Jugoslavije 2001. godine osvojio je bronzanu medalju na SP u Francuskoj / , bio je neprelazna prepreka za protivničke rukometaše, a profesionalnu karijeru je okončao 2012. godine u dresu nemačkog Hanovera. Nije se odrekao sporta, ali u poslednje vreme u žižu javnosti dospeo je zahvaljujući sjajnom znanju koje je pokazao u popularnom tv kvizu naše medijske kuće.

Fudbalska reprezentacija Katara načinila je istinsku senzaciju trijumfom na Kupu Azije, u finalnom meču bila je bolja od najbolje selekcije Japana. Naš gost je fudbalski trener Slavko Matić, koji je deo svoje karijere proeo radeći na klupama timova Al Ahli i Al Šamal i vrlo dobro poznaje situaciju u ovoj zemlji. Posebnu dimenziju ovaj trijumf Katara ima ako se zna da će biti domaćin Svetskog fudbalskog prvenstva 2022. godine, a finalisti Kupa Azije izborili su, što je kuriozitet, pravo učešća i na predstojećem Kupu Amerike. Matić je uveren da će Mondijal u Kataru proteći bez greške, da već sada možer da počne, iako se igra tek za tri godine i prvi put u terminu neuobičajenom za one na koje smo navikli, od 21. novembra do 18. decembra.  

Reprezentativci Tekvondo asocijacije Srbije na Svetskom paratekvondo prvenstvu u Antaliji oduševili su domaću sportsku javnost.  Od 12 takmičara koji su učestvovali, čak sedam je osvojilo medalje. Pozlatile su se Dejana Bačko i Jelena Terzić. Sa vicešampionskim zvanjima vraćaju se Bobana Kozić, Danijela Jovanović i Marija Mičev dok su se bronzanim medaljama okitili Minja Jandrić i Violeta Todorov.  Ovo osmo planetarno nadmetanje u Turskoj bilo je ujedno i poslednje pred  paraolimpijske igre. U Antaliji je učestvovalo  više od  500 takmičara iz  70 zemalja iz celog sveta. Takmičari i treneri se slažu da je osmo izdanje Svetskog paratekvondo prvenstva u Antaliji bilo najjače do sada. Naša gošća je Danijela Jovanović, članica ženske ekipe Srbije, drugoplasirane na planeti, uz nju dolazi nam i Tanja Tošić, zahvaljujući kojoj i naš program uvek ima informacije iz prve ruke kada su u pitanju sportsti s invaliditetom, koji su doneli toliko dragocenih trofeja Srbiji. 

Kuda idu divlje svinje ? Naziv nekada popularne tv serije, sada nerešiv problem za čelne ljude fudbalskog kluba Poštar Zvezdara, lidera A grupe Prve beogradske lige. Nezabeležene muke tima koji igra u Krnjači- kada god padne mrak, počinju noćne more za ove entuzijaste koji su u otvorenom ratu sa stanovnicima obližnje šume. Razrovale su čitavo igralište, naleću u talasima, na čas budu oterane petardama, ali se vraćaju u velikom broju i ne daju mira ljudima iz kluba, koji imaju najmanje vremena da razmišljaju o fudbalu. Zoran Urošević, predsednik Poštar Zvezdare, koji je naš gost, sa sinom Aleksandrom, klupskim sekretarom i komesarom za bezbednost, daje sve od sebe da napastima stane na put, uspostavljena je saradnja sa Fudbalskim svaezom Beograda po tom pitanju, i FSS je zamoljen za jedno- traktorče, kako bi u skorijem futuru mogli da porade malo oko terena, uključujući i valjanje zelenog pravougaonika.  

I ove subote, kao i obično, najavljujemo niz manifestacija koje se održavaju širom Srbije. Sutra se u Beogradu održava međunarodni atletski `Beli kros`. Kelebija je domaćin karnevala s konjima. U Beočinu se odvija `Bazar vina, tamburice i rukotvorina`. U Vrnjačkoj Banji tradicionalno takmičenje u najdužem poljupcu, pod nazivom `Poljubi me`. U duhu očuvanja nematerijalne kulturne baštine, pesama i igara žitelja Gornje Jablanice, Turistička organizacija Medveđa organizuje `Sednicu`, zapravo `Posela`, poznatih okupljanja naroda ovog dela zemlje. Na Zlatiboru ili, da budemo precizniji, u nadaleko čuvenom Mačkatu, održava se `Pršutijada`, smotra namenjena ljubiteljima dobrog i kvalitetnog zalogaja.  

Idemo u susret Sretenju, Danu srpske državnosti, biće obeležen u Orašcu. Srpska dopunska škola Jovan Jovanović Zmaj iz Hamburga, uz podršku Generalnog konzulata Republike Srbije i Hrama Svetog Mihaila u Hamburgu, predstaviće izložbu beogradskog Etnografskog muzeja `Narodna kultura Srba u 19. i 20. veku`. Pred nama su i dva koncerta u Italijanskom institutu za kulturu, u organizaciji Kulturnog centra Beograda. U Ranćićevoj kući u Grockoj sinoć je otvorena izložba slika i crteža `Kontrast nasleđa`, autora Ivane Blečić- Stefanović i Veljka Vučenovića. Književnica Ljiljana Šarac održaće književno veče u Beču, u organizaciji kulturno-pozorišnog udruženja `Gastarbajteri`. U Umetničkoj galeriji u Kruševcu preksinoć je otvorena izložba Jelene Trpković  `Rani i zreli radovi`. Udruženje `Tačka susretanja` iz Vršca obeležava pet godina uspešnog, kontinuiranog delovanja u kulturi. Poznati gitarista Nemanja Bogunović održaće solistički koncert u sredu, 13. februara, na sceni Kolarčeva zadužbine, tom prilikom predstaviće i novi studijski album.

Dokumentarna predstava o Mileni Pavlović Barili, pod nazivom `San o Mileni`, premijerno je izvedena na sceni `Bitef teatra`. `Tamo gde je srce, stajaće sunce` - to je naziv poetske večeri zamišljene kao omaž velikom pesniku Branku Miljkoviću, organizatori su članovi udruženja `Veselo lice`. Poetsko muzičko veče `Ljubav i vino` biće održano u Centru za kulturu `Vlada Divljan`, domaćin je Rade Pantelić. Premijera predstave `Tartif`, autorski projekat Igora Vuka Torbice. održana je na Velikoj sceni Somborskog pozorišta. Sveti Trifun i Dan zaljubljenih, već po sopstvenom nahođenju biće koncertno obeleženi u raznim sredinama. Šansonjer Loran Prokopić to će učiniti u Kulturnoj stanici Eđšeg, Masimo Savić na sceni Centra `Sava`, dok će Neno Belan i njegovi `Fiumensi` izvoditi ljubavne pesme `Đavola` u Domu omladine Beograda. `Neverne bebe` biće u Centru za kulturu Pančevo, deveti put uzastopno na ovaj datum.  

Tokom emisije, čućemo i razgovor sa Darkom Kovačevićem, direktorom u Fudbalskom savezu Srbije, autor je Slobodan Igrutinović. Pratićemo kretanje rezultata na utakmicama bitnijih evropskih fudbalskih šampionata, kao i druge aktuelnosti iz sveta sporta, javnog, kulturnog i umetničkog života. Vitez kulinarstva Milijan Stojanić počastiće nas novim receptom, a Dom omladine Beograda, `Akademija 28`, Kulturni centar Čukarica i `Madlenijanum` ulaznicama za lepa kulturna dešavanja.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović.

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво