Nedeljom za selo

Stručnjaci za ratarstvo i poljoprivrednici uglavnom nisu zadovoljni stanjem polja na kojima se ove sezone gaje ozimi usevi. Procenjeno je da pšenica i uljana repica prate kalendar vegetacije na svega 10 do 15 odsto površina pod tim kulturama. Zbog sušne jeseni gornji slojevi zemljišta imaju dovoljno azota, ali im nedostaje vlaga.

Biljke koje su u slaboj kondiciji ili još nisu nikle možda će se se oporaviti posle otapanja snega, pa ne treba žuriti ni sa prihranjivanjem polja ni sa odlukama o njihovom preoravanju i zasnivanju nove proizvodnje. Kako sada stoje stvari, strpljenje je najvažniji alat u rukama naših ratara.

U vinogradima u Srbiji počele su pripreme za zimsku rezidbu loze. U tim zasadima i u našim voćnjacima za sada je sve u redu. Vlasnici sa kojima smo razgovarali kažu da su im prošlu sezonu pokvarili prolećni mrazevi, ali se nadaju da takvih neprijatnih iznenađenja ove godine neće biti.

Uz ostale teme iz oblasti poljoprivrede u emisiji Vas čeka i tradicionalna narodna muzika iz svih delova Srbije.

Urednik i voditelj - Ivan Jovanović

Radio Beograd 1, nedelja 8.05

 

broj komentara 0 pošalji komentar
Nedeljom za selo Nedeljom za selo

Autor:
Davorka Tešić

Agrarna politika, poljoprivreda i život na selu, to su teme emisije Nedeljom za selo koja se emituje na talasima Prvog programa Radio Beograda od 16. juna 1946. godine. [ detaljnije ]