Novosti dana

Plenarnim sastankom u Narodnoj banci Srbije, počeli su zvanični razgovori sa misijom Međunarodnog monetarnog fonda, koja će boraviti u Beogradu do 5. februara. Biće razmatrano sprovođenje programa saradnje, odobrenog prošle godine na period od 30 meseci. Program je savetodavne prirode i nazvan je „čuvarkuća". Cilj je povećanje investicija, dalji rast zaposlenosti u privatnom sektoru, smanjenje sive ekonomije i ubrzanje reformi, a razgovaraće se i o izgledima i projekcijama za period 2019. - 2020. godina.

Premijerka Ana Brnabić završila je posetu Kolumbusu obilaskom Državnog univerziteta Ohajo, jednog od vodećih državnih univerziteta u Americi. Sa predstavnicima tog univerziteta razgovarala je o unapređenju saradnje u oblasti obrazovanja i nauke, a poseban fokus bio je na oblasti inovacija u poljoprivredi, kao i o razmeni naučno-nastavnog kadra. Premijerka će danas u Atlanti obići kompaniju NSR, jednu od vodećih američkih tehnoloških korporacija koja posluje i u Srbiji. Jedna od glavnih tema biće plan za novu investiciju u našoj zemlji  - kampus i Centar za izuzetnost.  Realizacija bi trebalo da počne u martu ili aprilu ove godine, a do 2021., trebalo bi da bude zaposleno 4 hiljade 200 ljudi.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin razgovarao je sa ruskim ambasadorom u Beogradu  Aleksandrom Čepurinom i  zahvalio Ruskoj Federaciji za podršku teritorijalnom integritetu Srbije i naporima za pronalaženje kompromisnog rešenja za Kosovo i Metohiju.  Vulin je istakao da je zbog aktuelnih dešavanja u pokrajini  otežan dalji nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, kao i mogućnost postizanja kompromisa. Upozorio je i da bi formiranje „vojske Kosova" izazvalo ozbiljne bezbednosne probleme za čitav region. Vulin i Čepurin su  istakli  da su odnosi Srbije i Rusije na izuzetno visokom nivou.

Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije venecuelanskoj državnoj naftnoj kompaniji i pozvale vojsku te zemlje da prihvati mirni prenos vlasti. Osporavani predsednik Nikolas Maduro i samoproglašeni predsednik Huan Gvaido bore se za podršku vojske. Maduro najavljuje veliku vojnu vežbu, a Gvaido nove proteste.  

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednik vesti: Marica Serdar
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи