Novosti dana

Novak Đoković pobedio je velikog rivala Rafaela Nadala iz Španije sa 3:0, po setovima - 6:3, 6:2, 6:3 i osvojio rekordnu sedmu titulu na Austaralijan openu. Đoković je ispisao istoriju jer je postao najuspešniji teniser ikada u Melburnu i sa brojem trofeja osamostalio se ispred Roja Emersona i Rodžera Federera, ali i stigao do 15 gren slema u karijeri.

Osvajanje sedme Grend slem titule u Melburnu, Đokoviću je čestitao predsednik Srbije Aleksandar Vučić. "Još jedanput ste obradovali Srbiju. Čestitam na veličanstvenom uspehu i želim Vam još mnogo pobeda u budućnosti", kaže se u čestitki predsednika Srbije.

Danas se obeležava Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta u spomen na 27. januar 1945. godine kada su trupe Crvene armije oslobodile logor smrti Aušvic. Centralna ceremonija u Srbiji održana je kod Spomenika žrtvama genocida u okviru kompleksa logora na Starom sajmištu.

Meštani sela Jasenovik kod Niša su ponovo evakuisani zbog uklanjanja druge cisterne sa amonijakom, koja je iskliznula iz šina prošle subote. "Železnice Srbije" koriste svoju najveću dizalicu za podizanje cisterne. Očekuje se istakanje amonijaka, pošto je cisterna oštećena i ne može da se vrati na kolosek. Meštani su smešteni kod rođaka i prijatelja, ili u privremenom smeštaju koji je obezbedio Grad Niš. Policija obezbeđuje prilaze selu.

Broj žrtava u Brazilu posle pucanja brane povećan je na 40, mahom radnika u rudniku gvožđa. 300 ljudi se vodi kao nestalo. Spasilački napori su otežani zbog kiše koja povremeno pada. Očekuje se da će broj nastradalih rasti.

Danas je Savindan - jedan od najvećih hramovnih i porodičnih praznika Srpske pravoslavne crkve. Od 1840. godine to je i školska slava posvećena srpskom arhiepiskopu, svetitelju i prosvetitelju Svetom Savi, najmlađem sinu velikog župana Stefana Nemanje. U Kripti Hrama Svetog Save, patrijarh srpski Irinej služio je arhijerejsku liturgiju. U Narodnom pozorištu, Ministarstvo prosvete organizovaće večeras u 20 časova Svetosavsku akademiju.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Irena Jelovac
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи