Nedeljom za selo

Sneg koji od četvrtka sa manjim prekidima pada u Srbiji ide na ruku ratarima koji gaje pšenicu. Zbog nepovoljnih uslova u vreme setve biljke te žitarice još su fizički slabe, pa ih beli pokrivač štiti od izmrzavanja. Padavine za sada uglavnom nisu problem ni našim voćarima.

Prvih osam poljoprivrednika koji su prošle godine konkurisali za podsticaje iz IPARD fondova Evropske unije dobilo je rešenja o isplati novca. Za 2019 - u planirano je da se iz tog izvora preko četiri javna poziva našim stočarima, voćarima i ratarima ponudi još 80 miliona evra.  

Poljoprivrednike u Srbiji ove godine čekaju izmenjena pravila o registraciji gazdinstava, ali i Zakon o zapošljavanju sezonske radne snage. Rekli su nam da su protiv novih administrativnih obaveza. Po njihovom tumačenju to su dodatni troškovi koji će im umanjiti skromne prihode od poljoprivredne proizvodnje.

Uz ostale teme iz oblasti poljoprivrede u emisiji vas čeka i tradicionalna narodna muzika iz svih delova Srbije.

Urednik i voditelj Ivan Jovanović.

Radio Beograd 1, nedelja 8.05

broj komentara 0 pošalji komentar
Nedeljom za selo Nedeljom za selo

Autor:
Davorka Tešić

Agrarna politika, poljoprivreda i život na selu, to su teme emisije Nedeljom za selo koja se emituje na talasima Prvog programa Radio Beograda od 16. juna 1946. godine. [ detaljnije ]