Novosti dana

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je u Davosu da je pritisak međunarodne zajednice na Prištinu da ukine taksu od 100 odsto na proizvode iz centralne Srbije sve veći, ali je podsetio da se Priština mnogo puta do sada nije držala dogovora, te da se albanskim zvaničnicima ne može verovati. Vučić je rekao da je regionalna politika Srbije, posebno otvaranje granica za slobodan protok ljudi, robe i kapitala dodatno osnažena u Davosu. Vučić je naveo je da su mnogi učesnici Svetskog ekonomskog foruma osudili uvođenje taksa na srpsku robu na Kosmetu. Učešće na skupu u Davosu predsednik Srbije završava obraćanjem na Balkanskom forumu.

Premijerka Ana Brnabić ocenila je da inicijativa za promenu imena Republike Srpske ne doprinosi regionalnom miru i stabilnosti kao preduslovima za bolji kvalitet života i ekonomski napredak. Brnabićeva je rekla da takva inicijativa nije konstruktivna i podsetila da je ime Republike Srpske jasno definisano Ustavom.

Selo Jasenovik, pored Niša, potpuno je evakusiano zbog mogućih komplikacija tokom uklanjanja vagona-cisterni sa amonijakom. U tom selu živi 360 ljudi, a većina će naredna dva dana provesti kod rođaka. Iz predostrožnosti su evakuisane i sve domaće životinje. Dve cisterne sa amonijakom iskliznule su u subotu između stanica Crveni krst i Svrljig. Infrastrukture Železnice su saopštile da će podizanje cisterni na pomoćni kolosek obaviti uz maksimalne mere opreza.

U grčkom parlamentu glasaće se o ratifikaciji Prespanskog sporazuma sa Makedonijom. Glasanje je juče odloženo jer se za debatu prijavio veliki broj poslanika. Širom Grčke sinoć su održani protesti protiv sporazuma s Makedonijom, a u Atini je bilo nereda.

U prvih šest meseci primene e-šaltera, građani i privredni subjekti podneli su 130 hiljada zahteva za upis u katastar, od kojih je više od 50 hiljada preko javnih beležnika. Time je prosečno vreme za rešavanje predmeta smanjeno sa 25 na 5 dana. To je rečeno na predstavljanju novog sistema za upis u katastar nepokretnosti u prisustvu premijerke Ane Brnabić.

Novak Đoković se plasirao u finale Australijan opena, pošto je pobedio Francuza Luku Puja sa 3:0, po setovima 6:0, 6:2, 6:2. Igraće sa Rafaelom Nadalom.

Urednik i voditelj Slobodan Petrović.

Urednik vesti Nenad Selaković.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се