Zabavnik

Rano ujutru, 14. aprila 1930. godine, iz radne sobe sovjetskog pesnika Vladimira Majakovskog začuo se pucanj. Kraj njegovog beživotnog tela nađen je pištolj. Tu je bilo i oproštajno pismo. Ipak, do danas, ostala je sumnja da oroz nije povukao Majakovski.

Glumica Veronika Polonska poslednja je Majakovskog videla živog. Kobni pucanj začuo se kada je silazila niz stepenice zgrade u kojoj je pesnik stanovao. Tek što su se bili oprostili. Užasnuta, odjurila je po hitnu pomoć, ali sve je bilo uzaman...

Ako je suditi po naslovu u januarskom broju Džuboksa iz 1975, novembra prethodne godine u sarajevskoj Skenderiji održan je "super spektakl muzičkih super starova", što je dovoljno intrigantno da vas podsetimo na muzički događaj koji se zvao HIT ‘74. i kojeg se mnogi i danas sećaju.

Super-spektakl HIT 74 bio je glavni krivac što su organizatori takvih priredbi počeli da razmišljaju da naredne organizuju na stadionima, jer to je već drugi put da je Gradska dvorana Kulturno-sportskog centra SKENDERIJA i pored svoje veličine, bila premala da bi primila sve ljubitelje dobre pop muzike. Tako će, pored već legendarne proslave desetogodišnjice postojanja grupe INDEKSI i subota 16. novembar ostati zapisana, kao datum kada je održan najposećeniji koncert u Jugoslaviji tog doba...

Francuski kralj Anri IV, koji je vladao do 1610. godine, poslao je glasnika do vojvode De Sala, savetnika krune koji je hitno trebalo da se pojavi na dvoru. Ali, glasnik samo što nije izdahnuo od iznenađenja, kada mu je De Salova posluga kazala da se vojvoda kupa.

U 17. veku uvrežilo se mišljenje kako se ne treba kupati jer kupanje škodi zdravlju. Ali, nije uvek bilo tako. Evropljani su uživali u brčkanju sve dok sredinom 14. veka nije zavladala kuga. Prema nekim procenama, toj boleščini podleglo je više od 60% stanovništva Starog kontinenta.

Niko nije znao otkud je došla i kako se prenosi, a lekari su zaključili da je za sve kriva voda. Kuga se pomoću vode uvlači kroz pore i preko kože dospeva u organizam. Zato kožu treba „zaštititi" debelim naslagama prljavštine i znoja. Ta lekarska greška označila je početak najsmrdljivijeg doba u istoriji evropske civilizacije.

Urednik i voditelj: Mirjana Blažić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи