Gosti iz prošlosti

Kada okruženje i boja kože odrede pravila ponašanja, ograniče mogućnosti i snove, postoje dva puta. Prvi je - kretati se unutar tog prostora ispunjenog netrpeljivošću i mržnjom. Drugi - probiti barijere i boriti se za rođenjem stečena prava.

Naša gošća iz prošlosti, u nameri da se izbori za ličnu slobodu i za slobodu svojih obojenih sunarodnika, prešla je put „od trnja do zvezda". Od dečjih trauma zbog šikaniranja Afroamerikanaca, preko scenskog šarmiranja publike bele puti, povika negodovanja i smeha, pa sve do stajaćih ovacija. Njena karijera pratila je razvoj svesti državljana Sjedinjenih Američkih Država u dvadesetom veku. Na sceni se pojavila u vreme segregacije, a od nje se oprostila kada je boja njene kože značila osvojenu slobodu u zemlji u kojoj je rođena. U Francuskoj je, pak, bila otelotvorenje novih tendencija u umetnosti.

Nijansa kože nije bila jedina provokacija za tadašnju javnost. Nesputani pokreti te vrcave igračice golicali su maštu gledalaca, a perlice, perje i banane koje su pokrivale samo intimne delove tela, izazivali su znatiželju i podeljene reakcije.

Ispod njenih često obnaženih grudi, kucalo je neustrašivo srce borca.... žene, koja je ulogu zabavljača pretvorila u specijalnu misiju tokom Drugog svetskog rata. Njen doprinos nagrađen je sa čak tri odlikovanja Francuske, koja ju je usvojila kao svoju državljanku. Pikaso je govorio da je ona Nefertiti današnjice, za Hemingveja je bila najsenzacionalnija žena koju je svet ikada video.

U Goste iz prošlosti nam dolazi „Crna Venera" i „Kreolska boginja", prva afroamerička superzvezda - igračica, pevačica, glumica, heroina i humanitarac - Žozefina Beker.

Autor teksta - Milica Đilas.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи