Talasanje - Šetnja

U prvom satu govorimo o povratku FEST-a u dvoranu gde je 1971. godine i rođen. 47. FEST biće održan u Kombank dvorani - nekadašnjoj Dvorani Doma sindikata. O predstojećem Međunarodnom filmskom festivalu govori gradski sekretar za kulturu Ivan Karl.

Povodom Dana domaćeg filma, organizovane su projekcije dokumentarnih ostvarenja u osam gradova širom Srbije. O značaju promocije dokumentarnih filmova koji nisu imali široku bioskopsku distribuciju razgovaraćemo sa Andrijanom Stojković, filmskim rediteljem.

U Muzeju savremene umetnosti u Beogradu otvorena je izložba „Na putu oko sveta. Umetnost iz Nemačke". Posetioci će moći da vide više od tristotine umetničkih dela iz bogate i raznovrsne kolekcije Instituta za međunarodne odnose u kulturi i predstavlja jedinstvenu istoriju savremene umetnosti stvarane u Nemačkoj u 20. i 21. veku. Gosti u studiju - prof. dr Matijas Vincen, kustos i autor izložbe i Sunčica Šido iz Gete instituta.

Urednik i voditelj - Dubravka Marković.

U drugom satu o takozvanom Prespanskom sporazumu, koji bi trebalo da okonča višegodišnji spor Skoplja i Atine oko imena Makedonije.

Kakav će uticaj okončanje jednog od dugovečnijih sporova imati na prilike u regionu, da li bi Skoplje i Atina prevazišli neslaganja da se zapadni faktor nije otvoreno i izuzetno agilno uključio u proces pregovora i može li se očekivati sličan metod u rešavanju ostalih otvorenih pitanja na Balkanu?

Gost: Milan Igrutinović iz Instituta za evropske studije. Iz Skoplja uključujemo našeg saradnika Branka Đorđevskog a iz Atine Dimitrisa Panagiotakisa, doktor političkih nauka.

Izložba „Bolnica Stobart, Kragujevac 1915" u Maloj galeriji Doma Vojske Srbije u Beogradu upoznaje nas sa istorijatom misije 42 Britanke, volonterke koje su 1915. došle u Kragujevac kako bi pružile medicisku pomoć obolelim i ranjenim vojnicima ali i civilnom stanovništvu tog dela Srbije u jeku I svetskog rata. Iako je Misija Stobart za šest meseci zbrinula čak 20 hiljada pacijenata, podvig britanskih humanitarki malo je poznat našoj javnosti. O misiji i izložbi posvećenoj ovim hrabrim ženama govore autorka Tatjana Janković, bibliotekar Narodne biblioteke „Vuk Karadžić" u Kragujevcu i recenzent, istoričar Dejan Ristić.

Urednik i voditelj - Jelena Vidić.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи