Romano Them

Danas je širom sveta obeležen Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta i godišnjica oslobođenja logora smrti “Aušvic – Birkenau” u kome je stradalo više od milion i po ljudi. Sovjetska Crvena armija ušla je 27. januara 1945. godine u Aušvic, kompleks logora, fabrika, gasnih komora i krematorijuma koji je nacistička Nemačka podigla u okupiranoj Poljskoj, da bi sistematski ubijala Jevreje, Rome i Poljake.

U nedeljnoj emisiji slušamo o podvigu Hajrije Imeri-Mihaljić. Ona je jedina Romkinja čije je ime uklesano na Zidu časti u Vrtu pravednika Memorijalnog muzeja Jad Vašem u Jerusalimu.

Govorimo i o tome na koji je način viševekovni progon Roma, posebno stradanje tokom II Svetskog rata, ostavio trag u njihovom kulturnom stvaralaštvu.

Emisiju vode Gordana Nešović i Lutvija Antić.

Romano Them Romano Them

Autor:
Ромска редакција

Емисија свакодневно доноси најважније вести из земље и света на ромском и српском језику. Бави се темама из живота Рома, приказујући напоре и мере које се предузимају за еманципацију и интеграцију ове, највеће европске мањинске заједнице. Преноси актуелности везане за Роме и на специфичан начин сензибилише јавност за проблеме ове популације. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво