Vreme sporta i razonode

Porodica, vaspitanje, klub i obrazovanje stvaraju i vrhunskog sportistu i ličnost- najbitniji je zaključak sa Svečanog roditeljskog sastanka kojim je rukovodio Igor Milojević, direktor vaterpolo kluba, generalni sekretar Sportskog društva Crvena zvezda i otac dece koja igraju u tom klubu. Prevencija, a ne lečenje posledica- mora da bude prioritet u našem sportu i oko njega, zaključili su čelni ljudi `crveno- belih`, igrači, roditelji. Timska igra na svakom koraku, u bazenu i na terenu, ali i van njih, dogovor je koji kuću gradi. Ne samo Zvezdinu. Upravo o toj želji da igrači budu kvalitetni ljudi, uspešni na sportskom i drugim poljima, bilo je dosta reči na sastanku, biće i u ovom izdanju našeg porodičnog magazina, koji takođe decenijama propagira prave sportske i ljudske vrednosti.

Prošle subote u našoj emisiji i zvanično se od sporta oprostila trofejna kajakašica Olivera Moldovan. Samo sedam dana docnije- uz žaljenje konstatujemo da `zbogom` profesionalnom bavljenju kanuom mora da kaže naša najuspešnija takmičarka u ovom sportu Nikolina Mijušković. Umesto sa reprezentativnim kolegama na pripremama u Sloveniji, ona je bila u Italiji, na lekarskim pregledima. Najbolji evropski stručnjaci bili su neumoljivi- ako želi zdravlje, nema više čamca. Valjalo je to podneti, Nikolina je juče napunila tek 20 godina i važila je za istinski biser ove sportske discipline. Ostaju brojni trofeji kao večna uspomena i naša zajednička nada da će Nikolina, na neki drugi način, ostati u sportu, da prenosi svoje umeće mališanima koji dolaze.

Heroina protekle sedmice bez sumnje je Jovana Leposavić, koja je na Bogojavljenje prva stigla do Časnog krsta u Zemunu. Pedantni slušaoci našeg porodićnog magazina je dobro znaju, njene aktivnosti pratimo već četvrtu godinu. Pošto je savladala najtežeg životnog neprijatelja i rekla `ne` kanceru, iz sve snage pokušava da pomogne onima koji sada imaju takve muke. Organizovala je humanitarne utakmice i javne aukcije fudbalskih dresova sa kojih je kompletan prihod išao obolelima od raka. Trenira tri puta dnevno, bila je golman ženskog fudbalskog kluba Crvena zvezda, da bi crveno-beli dres nedavno zamenila plavim, onim koje nose igračice ŽFK Rad. Koliko je Jovana požrtvovana, koliko se trudi i koliko je vredna, posvedočiće nam i Jelena Polić, osnivač ženske fudbalske sekcije na Banjici i potpredsednica kluba.

Reprezentacija Srbije u hokeju na ledu do 20 godina na superioran način osvojila je prvo mesto i zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu Druge divizije B grupa. Naši mladi igrači su u pet mečeva zabeležili isto toliko pobeda- protiv Meksika, Hrvatske, Izraela, Belgije i Holandije- i sasvim zasluženo izborili plasman u viši rang, što je svakako veliki uspeh za srpski hokej. Naši gosti ovog popodneva su kapiten ekipe Andrija Španjević, najmlađi reprezentativac Mateja Popović i trener u stručnom štabu reprezentacije Nikola Glavonjić.

Davne 1859. godine, Obrenovac je dobio ime ukazom kneza Miloša, a 2019. godine otvara svoj prvi profesionalni teatar, sa pet stalnih članova ansambla, glumcima-gostima, savršenim tehničkim uslovima i 541.mestom za posetioce Obenovačkog pozorišta, kako će se oficijelno zvati kuća kulture. U gostima nam je Ivan Jegorović, direktor Sportsko kulturnog centra Obrenovac, inače nekadašnji šampion u savateu i kik-boksu. Sa svojim saradnicima, omogućio je da deca do četvrtog razreda osnovnih škola imaju besplatna letovanja i zimovanja, a stariji mališani do završetka školovanja u prilici su da se, bez dinara nadoknade, bave sportom. Podaci vredni svake hvale i, bez sumnje, pravi čovek na pravom mestu, na radost i zadovoljstvo svih koji žive u ovoj opštini.

Violeta Slović, kapiten i reprezentativka Srbije, dobila je još jedno priznanje i zaduženje- osim što na terenu, sa trakom na ruci, predvodi igračice subotičkog Spartaka, višegodišnjeg šampiona u fudbalu za dame, radiće ubuduće i kao sportska direktorka kluba sa severa Srbije. Goran Negić, sekretar stručnog štaba Crvene zvezde, govori za našu emisiju o prvoj fazi priprema crveno-belih fudbalera, obavljenoj na Kipru, kao i o tome šta ih i ko od rivala očekuje u drugoj, koja je počela danas, putovanjem u Tursku, u Antaliju. Futsal reprezentacija Srbije odigrace dve prijateljske utakmice sa Iranom, u Loznici i u Šapcu. O našem rivalu, kao i o okupljanju predvidjenom za 29. januar, govori selektor Goran Ivančić. Prvi koncert najveće balkanske pop zvezde Zdravka Čolića u ovoj godini, na turneji "Ono malo sreće", zakazan je za 1. februar u Herceg Novom, na otvaranju jubilarne 50. manifestacije "Praznik mimoze`. Šta će se još dešavati u lepom primorskom gradu, prepoznatljivom po suncu, moru, mimozama, mažoretkinjama- saznajemo direktno sa Crnogorskog primorja.  

Beležimo, tokom emisije, i druga dešavanja iz sveta koji nas okružuje - u Studentskom kulturnom centru u Beogradu večeras se održava najveća salsa žurka na Balkanu. Najavljujemo i `Rosi fest`, četvorodnevni međunarodni muzički festival inspirisan stvaralaštvom eminentnog evropskog kompozitora, Salomona Rosija. Dvorana SKC "Sveti Sava" u Subotici bila je tesna za sve koji su želeli da prisustvuju promociji knjige Matije Bećkovića "Sto mojih portreta", u izdanju Kompanije "Novosti`. Jedan od naših najuspešnijih pijanista, Aleksandar Madžar, ponovo će 31. januara biti na podijumu "Kolarca. Na koncertu iz ciklusa "Kolarac, tvoj svet muzike" nastupiće sa svojim kolegom, takođe pijanistom Aleksandrom Meljnikovim. Mini konvencija japanske pop kulture je od 1. do 3.februara u Domu omladine Beograda. Večeras `Madlenijanum` obeležava dvadeset godina od prve premijere- svakog 26.januara izvodi se nova, ovoga puta u pitanju su `Pajaci`, Ruđera Leonkavala.

Posle skoro 18 godina od gašenja, ponovo se pojavio naučno-popularni časopis `Galaksija`, izlaziće četiri puta godišnje. Kornelije Kovač okupio je `Korni grupu` za koncert u Centru `Sava` 31. januara. Od 2007. godine Udruženje vojvođanskih učitelja obeležava godišnjicu smrti velikog kaligrafa, književnika, učitelja, Zaharija Orfelina u Novom Sadu. U Institutu za umetničku igru tokom februara ove godine biće organizovani stručni master klasovi iz klasičnog baleta i koreografije narodne igre koje će voditi eminentni stručnjaci iz ovih oblasti Bahram M. Juldašev i Anton Andonov. Prva ovogodišnja premijera Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu izvedena je preksinoć, na sceni `Pera Dobrinović`. U predstavi `Antigona 1918`, po motivima Sofoklea, jednu od uloga tumači glumica Tanja Pjevac, naša sagovornica. `To je majka moja`- naziv je pesme i spota koje su, s ljubavlju i maksimalno pofesionano, snimili članovi dečjeg okesta i hora Rok cirkus.

I ove subote vitez kulinarstva Milijan Stojanić predložiće nam nešto fino i ukusno za nedeljni ručak. Tu su i ulaznice za redovne slušaoce, koje dodeljuju naši dugogodišnji prijatelji i saradnici Dom omladine Beograda, `Akademija 28`, `Madlenijanum` i Kulturni centar Čukarica. Pratićemo kretanje rezultata na važnijim evropskim fudbalskim šampionatima, završnicu teniskog gren slema u Melburnu, učešće našeg skijaša Marka Vukićevića u Kicbilu, kao i sve druge aktuenosti iz sveta sporta, javnog, kulturnog i umetničkog života.

Srpski automobilista Miloš Pavlović nastupaće za vikend na čuvenoj 24-časovnoj trci u Dajtoni, kao fabrički vozač `Lamborginija`, a u okviru američke ekipe `PPM`, čućemo njegovu ekskluzivnu izjavu, s lica mesta.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво