Novosti dana

U Davosu počinje Svetski ekonomski forum koji okuplja političku i poslovnu elitu. Među tri hiljade učesnika biće 70 šefova država i vlada, vrh Ujedinjenih nacija, Svetske banke, Međunarodnog monetarnog fonda. Srbiju će predstavljati predsednik Aleksandar Vučić.

Uz učešće na sesijama, predsednik će se, između ostalog, sresti sa evropskim komesarom za proširenje Johanesom Hanom i nemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Predviđeni su i susreti sa privrednicima i predstavnicima finansijskih institucija. Tokom boravka u Davosu, predsednik Vučić obratiće se skupu na temu „Sloboda medija u kriznim situacijama" i prisustvovati brojnim sesijama svetskog ekonomskog foruma.

U Švajcarsku ne dolaze američki predsednik Donald Tramp zbog blokade vlade, francuski predsednik Emanuel Makron zbog unutrašnjih problema, britanska premijerka Tereza Mej zbog Bregzita, a iz Kine umesto predsednika Sija, dolazi potpredsednik.

Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet razgovaraće sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini Kadrijem Veseljijem i Ramušem Haradinajem o ukidanju taksa na proizvode iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine. Ambasador Kosnet je pre 7 dana Prištini dostavio dokument američkog Saveta za nacionalnu bezbednost i Stejt departmenta, u kojem se zahteva da Priština odmah ukine tu meru ili će joj Sjedinjene Američke Države uvesti sankcije. Koordinator za reformu u kosovskoj vladi Besnik Tahiri kaže da će Haradinaj samo ponoviti svoj stav i da takse neće biti ukinute.

Uoči sastanka američkog ambasadora sa kosovskim zvaničnicima o ukidanju taksa od 100 posto na proizvode iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine, evropski komesar Johanes Han dao je konkretnu ponudu kosovskim institucijama , javljaju prištinski mediji. Ponuda uključuje uklanjanje imena UNMIK iz CEFTA sporazuma i rešavanje sporova oko registracije vozila.

Ministri spoljnih poslova članica Evropske unije poručili su britanskoj premijerki Terezi Mej da neće podržati rešenje koje bi podrazumevalo uspostavljanje "tvrde" granice između Irske i Severne Irske i da će taj problem morati da rešava kod kuće, a ne u Briselu. Nakon odbijanja britanskog parlamenta da podrži sporazum sa Briselom, iz Londona su stizale poruke da se problem razgraničenja reši vraćanjem "tvrde" granice između dve Irske, ali to ne prihvataju ni u Irskoj, niti u Briselu.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Tina Amić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво