Talasanje - Šetnja

Od 1. januara ove godine u Srbiji je na snazi novi šifarnik zanimanja. Na novoj listi su i poslovi koje je donelo savremeno doba - izvršitelji, javni beležnici, programeri kompjuterskih igara… Do usvajanja nove liste u Srbiji je bila u upotrebi lista zanimanja iz 1990. godine, a taj spisak je odavno zastareo. „Novi šifarnik zanimanja je usklađen sa potrebama privrede i tržišta rada u Srbiji, kao i sa međunarodnim standardom“ - kaže Bojana Stanić, državna sekretarka u Ministarstvu rada, koja je naša gošća.

Ministarstvo kulture i informisanja nastavlja akciju "Negujmo srpski jezik", i to u dva nova programska oblika. Širom Beograda, ovih dana, biće izloženi posteri sa izabranim narodnim poslovicama i zagonetkama koji na efektan način svedoče o značaju srpskog jezika, a tokom februara, u najvećim gradskim centrima, održaće se "Karavan kulture govora". O ovoj akciji, koja se bavi negovanjem i zaštitom srpskog jezika, pisma, opšte jezičke kulture i pismenosti, sa dr Draganom Hamovićem, specajlnim savetnikom u Ministarstvu kulture i informisanja razgovaraće Tanja Zeljković.

Pozorišna predstava "35 kalorija bez šećera", rađena po istoimenoj knjizi spisateljice za mlade, Jasminke Petrović, premijerno je izvedena sinoć, a biće održana i večeras, u Domu omladine Beograda. Problem ishrane kod mladih ljudi, posebno kod devojčica, koje u periodu odrastanja, teže da izgledaju kao popularne manekenke, dovode do ozbiljnih poremećaja kao što je anoreksija. Kod nas, se poslednjih godina, beleži sve veći porast ove bolesti, koja se često ne prepoznaje na vreme. Jasminka Petrović, naša današnja gošća, uspela je da ovu tešku temu predstavi u svojoj knjizi kroz lekoviti humor, kako bi pomogla roditeljima i najbližoj okolini da shvate prirodu bolesti.

Koliko medijski sadržaji predstavljaju pouzdan izvor i građu za naučna istraživanja jedne epohe, kako se danas procenjuje vrednost ukupne dramske i serijske televizijske produkcije, kako Javni medijski servis korespondira u novom veku u sve razuđenijem medijskom okruženju - neka su od pitanja kojima se u knjizi „Ekran kao ogledalo" bavi novinarka i TV kritičarka Branka Otašević. Ovo delo, u izdanju RTS izdavaštva, čija je promocija održana juče, izašlo je u godini jubileja Javne medijske ustanove Srbije i nije bukvalan istorijski pregled, ali jeste dokument o jednom vremenu, kako sam naslov kaže. Branka Otašević je gošća naše emisije.

Sa vama je Mirjana Nikić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво