Zabavnik

Žan Rene Lakost je bio francuski biznismen i jedan od najboljih tenisera svoje generacije. Zajedno s Žanom Borotrom, Žakom Brunjonom i Henrijem Košetom, Lakost je bio jedan od ''Četiri musketara'', francuskih teniskih zvezda koje su dominirale svetskim tenisom tokom 20-ih i 30-ih godina prošlog veka. Osvojio je sedam Grend Slem titula, među kojima su Rolan Garos, Vimbldon i US Open, ali nikada nije putovao u Australiju kako bi igrao i taj Grend Slem. Tokom 1927. i 1928. godine bio je prvi igrač sveta. Nosio je nadimak Krokodil. Ali danas nećemo o njegovim teniskim poduhvatima. Nešto drugo učinilo ga je poznatim širom sveta...

Najveći srpski vladar bio je zaista - najveći. Toliko silan da bi vladao i košarkom. Car Dušan bio je visok čak 214 centimetara! Car Dušan, koji je kralj postao 1331, a od 1346. bio "car Srba, Grka i Bugara" sve do smrti 1355, bio je zaista ogroman. I kao vladar i kao čovek. Njegova visina od 214 centimetara nije bila uobičajena za to vreme, može se reći ni za ovo naše. Možete misliti kako je delovao na svoju okolinu u epohi u kojoj je prosečna visina muškarca bio oko 165 cm. Koliko je bio visok Dušan otkriveno je tek krajem 20. veka. Po nalogu Sinoda Srpske pravoslavne crkve 1991. godine, vladika Atanasije Jevtić je sa komisijom, otišao u crkvu Svetog Marka u Beogradu i otvorio kivot u kome leži Dušanovo telo. Posle merenja zaključili su da je Car Dušan bio ogroman čovek. Uostalom, šta reći za čoveka u čiji pehar iz kog je pio vino, a koji se još čuva na Hilandaru, može da stane više od dva litra?

Sviđali se oni nama ili ne, nadimci nas prate tokom celog života. I brojne slavne ličnosti takođe imaju beskrajno zanimljive nadimke, a neke od njih smo spakovali u Zabavnikovu muzičku kutijicu. Među njima je i Mladen Vojičić Tifa koji je dobio nadimak Tifa pre nego što je napunio četiri godine, jer je voleo vozove i često je vikao "Ide lokomotifa", pošto nije mogao pravilno da izgovori glas "v".

Urednik i voditelj: Milena Šiškin

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво