Nedeljom za selo

Dogovor ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića sa kolegama iz Egipta o izvozu pšenice u tu zemlju veoma je značajan za srpsku poljoprivredu, smatra direktor Udruženja Žita Srbije Vukosav Saković. On kaže da se tokom februara očekuje poseta  egipatska inspekcija, koja će obići  silose, posle čega bi naši izvoznici mogli da učestvuju na sledećem tenderu. Podseća i da je Egipat, sa kupovinom 10 miliona tona pšenice, najveći svetski uvoznik te žitarice. Saković se nada da će Srbija, u dogledno vreme, postići dogovor i o izvozu kukuruza u Kinu i Indoneziju, na čemu, kaže, ozbiljno radi Ministarstvo poljoprivrede.

Cena tovljenika u Mačvi je izuzetno niska - od 120 do 140 dinara za kilogram, zavisno od vremena isplate. Uzgajivači kažu da to ne pokriva ni troškove proizvodnje i da će mnogi morati da odustanu.

Proizvodnja matica je vrhunac pčelarstva, zato što je matica kraljica koja vodi celo društvo, kaže Živojin-Žika Bogdanović iz Brestovca kod Negotina koji se tim poslom bavi već deset godina. Matice proizvodi za api centar, sa njihovom rodonačelnicom i tehnologijom. U grupaciji Privredne komore Srbije za pčelarstvo upozoravaju da je dobar deo proizvodnje matica i dalje u sivoj zoni, čemu mora da se stane na kraj.

Vinogradarstvo i vinarstvo je interesantan i dinamičan posao, tvrdi vlasnik porodične vinarije KM iz Iriga, ekonomista  Predrag Milosavljević koji planira da, zajedno sa bratom, širi vinograde i da mu to u budućnosti bude jedini izvor prihoda.

Urednik i voditelj Davorka Tešić. 

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво