Talasanje - Šetnja

Tokom posete ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji, 17. januara, predviđa se najviši nivo bezbednosti. Kako navode nadležni, biće primenjene posebne mere fizičkog i tehničkog obezbeđenja na trasama kretanja štićene ličnosti, ali i oko objekata koje će posetiti, pa će to dovesti i do izmene režima saobraćaja u određenim delovima Beograda. Kako se inače postupa prilikom zaštite visokih zvanica i koje će sve mere bezbednosti biti primenjene zbog dolaska predsednika Rusije, jednog od dvojice najčuvanijih ljudi na planeti (drugi je Donald Tramp, predsednik SAD), istraživala je Nataša Aćimović.

Najavićemo izložbu fotografija pod nazivom „Deca Donbasa", na kojoj će biti predstavljeni portreti sedamdesetoro dece koja su preživela bombardovanja u zonama Donbasa, tokom tri godine. Autori su ruski fotografi Irina Laškevič i Dena Levi, a za našu emisiju govore gosti: likovna umetnica Snežana Vujović Nikolić, organizator Izložbe i pukovnik Ljubinko Đurković, koji je nedavno posetio Donbas i govoriće na otvoranju ove izložbe.

Slušamo ovih dana da je u Srbiji zavladala hiperprodukcija romana i da ih se na stotine objavljuje tokom svake godine. O tome koliko je ovaj žanr popularan govori i podatak da je NIN-ov žiri kritičara, koji dodeljuje tradicionalno priznanje za najbolji roman, samo iz prošlogodišnje produkcije imao da pročita čak dve stotine romana. Takvo produkcijsko (pre)obilje prestaje da bude problem samog NIN-ovog žirija - u smislu kada i kako sve te romane pažljivo pročitati i valjano vrednovati - i postaje ozbiljna boljka srpske književnosti i izdavačke politike. O tome razgovaramo sa Tamarom Krstić, članicom NIN-ovog žirija kritike za najbolji roman godine.

U Muzeju nauke i tehnike večeras će biti otvorena izložba:" Gojko Varda: šezdeset godina posvećenih dizajnu", o jednom od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih industrijskih dizajnera.

Gojko Varda je među malim brojem jugoslovenskih i srpskih dizajnera čija su ostvarenja vredna pažnje i koji su ostavili umetnički trag u industriji, a bio je i jedan od osnivača srednje stručne škole, današnje Škole za dizajn u Beogradu. Naši gosti su dizajner Gojko Varda i Ivan Stanić kustos Muzeja Nauke i tehnike.

Sa vama je Mirjana Nikić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво