Familiologija

"Volim da se razgovaram. Samo, nemam sas koga. Ovija moji kućevni, svaki si na svoju stranu, kako muje bez glavu. Jure i gledaju si svoju poslu. Ako neki pita: „Kako si, dedo”, ja reknem: „Dobro, sinko” i toj je s’v razgovor.

Toj što sas men nemaju kada i nemaju kakvo da se razgovaraju, toj razumim i ne smeta mi. Više si volim da si ćutim i da si dumam. Što men ne zagovaraju, kolaj rabota. Odrtel sam, nedočujem... Starovremski sam čovek i ne razbiram ovoj novo, kakvo će sas men da vreve? Ali, duša me boli što manuše pomeđu sebe da se razgovaraju..."

Insertom iz serijala Deda Tikine dume autorke Violete Jović koje su donedavno emitovane u serijalu Dobro jutro deco, najavljujemo nastavak razgovora o dijalektima i govorima u srpskom jeziku.

Dragocena je kulturna baština koja ima toliko nijansi jezika, a srpski jezik im je bogat.

O tome, svako na svom "maternjem" govoriće dr Ljubinko Radenković  iz Srpske akademije nauka i umetnosti, rođeni Svrljižanin i Ivan Venjković, ton majstor, rođeni Vranjanac.

Autorka emisije, Vesna Ćorović Butrić, se nada da će uspeti da vodi emisiju s razumevanjem.

A Šimon Subota je rođen u Beču, otac mu je Japanac, majka  Srpkinja, i njega sve razumemo...

broj komentara 0 pošalji komentar
Familiologija Familiologija

Autor:
Redakcija za decu i mlade

Program za decu i mlade Radio Beograda 1 postoji punih šest decenija. Od trenutka kada je Radivoje Lola Đukić dobio «partijski» zadatak da organizuje nešto što bi deci tih godina bilo zabavno i korisno, on je, talentovan i mudar, napravio dečju grupu. [ detaljnije ]