Novosti dana

Bivši komandanti takozvane OVK, Sami Ljuštaku i Rustem Mustafa otputovali su u Hag, gde će biti saslušani u Specijalnom sudu za ratne zločine. Njihov advokat Arian Koci kaže da će se Mustafa pred tužiocima suda pojaviti već sutra, a Ljuštaku u sredu, 16-og januara. Nekadašnji tužilac Haškog tribunala Džefri Najs braniće Ljuštakua pred Specijalnim sudom, preneli su prištinski mediji.

Predsednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun smatra da je Specijalni sud u Hagu verovatno poslednja prilika da odgovorni za brutalne zločine takozvane OVK budu procesuirani i kažnjeni. Da li će žrtve dobiti zakasnelu pravdu zavisi od toka sudskih procesa i podizanja prvih optužnica, ističe Drecun.

Ministar odbrane Grčke Panos Kamenos podneo je ostavku nezadovoljan Prespanskim sporazumom kojim je okončan spor o nazivu Makedonije, a najavio je da će sa njim vladu napustiti još šest članova njegove stranke. Stranka Nezavisnih Grka koalicioni je partner Sirize a premijer Aleksis Cipras izjavio je da će tražiti da grčki parlament glasa o poverenju vladi.

Petnaestogodišnji dečak iz Niša preminuo je juče na Dečjoj klinici u Tiršovoj pošto je dovezen iz privatne bolnice "Atlas", gde je primljen 6. januara zbog operacije kičmenog stuba. Za sada se ne zna uzrok smrti, a po nalogu zamenika tužioca, biće obavljena obdukcija. Ministarstvo zdravlja izdalo je hitan nalog za vanredni stručni i unutrašnji nadžor i inspekcijsku kontrolu i u Tiršovoj i u privatnoj bolnici Atlas. Iz bolnice Atlas saopštavaju da je dečak rođen sa teškim deformitetom kičme koji mu je ugrožavao rad unutrašnih organa i život i da su roditelji prihvatili rizik oreracije. Operacija koja je trajala 12 sati, uspešno je obavljena, a komplikacije su posledica lošeg opšteg stanja dečaka, tvrde iz bolnice Atlas.

Večeras se dočekuje Pravoslavna nova godina. Uveče je u crkvama praznično bdenje, moleban koji se služi na kraju svake godine. Po običajnom kalendaru, večeras se ne spava, a u toku noći služe se vruća rakija, vino i krofne. U gradovima širom Srbije organizuje se doček na trgovima. U Beogradu će se slaviti kod Hrama Svetog Save. Od 21 sat nastupiće Leksington bend, a tačno u ponoć biće vatromet. U Novom Sadu će se slaviti na više lokacija. Neki od učesnika su Sanja Ilić i Balkanika, Lena Kovačević, Atomsko sklonište i Partibrejkersi. Doček će biti organizovan i u Nišu, Jagodini, Svilajncu, Vrnjačkoj Banji, kao i u svim opštinama sa srpskom većinom na Kosovu i Metohiji.

Urednik i voditelj Slobodan Petrović.

Urednik vesti Nenad Selaković.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво