Nedeljom za selo

Mada je Srbiju okovao sneg i led, to nije naškodilo poljoprivrednim kulturama. Voće dobro podnosi i niže temperature, a sneg je dobro došao pšenici kao zaštita od izmrzavanja, ali i izvor vlage. Stručnjaci očekuju da će se njive,  kada okopni sneg, ipak zazeleneti. Do sada je pšenica, zbog dugotrajne suše, slabo i nejednako nicala.

Prema novom pravilniku Ministarstva poljoprivrede, pravo na podsticaje za tov junadi imaju poljoprivredna gazdinstva sa najmanje tri grla, a za tov svinja ona koja  godišnje proizvedu najviše 5 hiljada tovljenika. Zahtevi za podsticaje se podnose od 1. februara do 31. jula.

Ministarstvo poljoprivrede donelo je i izmene pravilnika o ostvarivanju prava na subvencije za kvalitetna priplodna grla. Tim izmenama smanjuje se broj kvalitetnih priplodnih ovaca, ovnova, koza i jarčeva u područjima sa otežanim uslovima rada.

Zimsko vreme, kada nema posla u njivama, idealno je za razne vrste edukacija poljoprivrednika, koju organizuju poljoprivredno stručne službe. O tome smo razgovarali sa direktorkom PSSS Čačak Slađanom Petrić.

Predstavićemo vam i bračni par Sretenović koji u selu Markova Crkva kod Lajkovca  održava staru vodenicu. Zahvaljujući njoj počeli su da se bave i organskom proizvodnjom žitarica, a ne isključuju ni mogućnost da se iz Beograda trajno presele u selo. 

Upoznaćete i inženjera informatike Milenka Dolovca koji je zatvorio vlastitu firmu i počeo da se bavi organskom proizvodnjom i preradom voća.

Urednik i voditelj Davorka Tešić. 

broj komentara 0 pošalji komentar
Nedeljom za selo Nedeljom za selo

Autor:
Davorka Tešić

Agrarna politika, poljoprivreda i život na selu, to su teme emisije Nedeljom za selo koja se emituje na talasima Prvog programa Radio Beograda od 16. juna 1946. godine. [ detaljnije ]