Talasanje - Šetnja

U prvom satu emisije govorimo o  kulturnom i zabavnom životu Zemunaca koji je između dva svetska rata bio veoma bogat i zanimljiv.

Kako su živeli? Zašto su Beograđani dolazili u Zemun da gledaju Žanku Stokić i ostale prvake Narodnog pozorišta kada gostuju tamo? Kako su do Zemuna stizali dok nije bilo mosta koji je na tom delu povezivao obale Dunava? Kolike su bile kazne za prelaženje kupača iz muškog u ženski deo plaže i obrnuto? Pitanja je mnogo, a zanimljive odgovore saznajemo od višeg kustosa Muzeja grada Beograda i autora aktuelne izlože o kulturi i načinu života Zemunaca između dva rata Ljiljane Aćimović.

Izvršni i umetnički direktor Muzičke produkcije Radio televizije Srbije Bojan Suđić dobitnik je priznanja Kulturni obrazac Ministarstva kulture i informisanja za posvećeni rad u oblasti kulture. Takođe, pred početak nove godine, šef dirigent Simfonijskog orkestra i Hora naše kuće je izabran za umetničkog direktora BEMUS-a.

Razgovaramo o tome koliko mu znače brojna priznanja, o predanom dugogodišnjem radu,  o detinjstvu, odrastanju i anegdoti da je malo falilo da bude proglašen za anti-sluhistu, o dirigovanju Kraljevskom operom u Stokholmu i mnogim drugim svetski priznatim orkestrima, kao i o predstojećem tradicionalnom novogodisnjem i narednim koncertima orkestara i ansambala RTS-a.

Autor i voditelj: Tanja Zeljković



Centralna tema drugog sata emisije posvećena je aktuelnim zbivanjima u Americi. Posle kratkog sastanka sa predstavnicima Demokrata na Kapitol Hilu koji su ponovo odbili zahtev da se iz budžeta izdvoji više od 5 milijardi dolara za izgradnju zida prema Meksiku, američki predsednik Donald Tramp im je poručio "baj - baj", ali i ostavio državni budžet zaključanim, zbog čega je savezna administracija treću nedelju blokirana, a više od 800 hiljada državnih službenika ne mogu da dobiju plate. Do kada može da traje aktuelni sukob predsednika i Demokrata, ali i o rezultatima prve dve godine mandata Donalda Trampa, i kakva će biti naredna trka za predsednika Amerike pitamo bivšeg dopisnika Politike iz Vašingtona
Milana Mišića.

Na Badnji dan održan je sastanak političkih predstavnika Srba iz regiona sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Odnosi Beograda sa susedima, ali i položaj Srba u tim zemljama, poslednjih meseci su opterećeni brojnim izazovima. O susretu sa predsednikom Vučićem, kao i o pozivu šefa srpske diplomatije Ivice Dačića Srbima u Crnoj Gori da počnu
da sarađuju sa vladajučim DPS-om, iz Podgorice za Radio Beograd govori jedan od učesnika sastanka na Andićevom Vencu, Goran Danilović.

Nedeljnik NIN objavio je spisak 12 romana koji su se našli u najužem izboru za 65. Ninovu nagradu. Kako se bira roman godine, koji su kriterijumi a kakva je ponuda, pitamo članicu Ninovog žirija, urednicu emisije "Kod dva bela goluba", Tamaru Krstić.

Urednik Jelena Vidić.

Naslovna strana: Krstovdanski vašar - 27. 9.1937. (foto: Muzej grada Beograda) 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи