Novosti dana

Republika Srpska obeležava Dan Republike. U Banjaluci je održan svečani defile. Prisustvovao je veliki broj građana, visoki predstavnici Republike Srpske, Srbije, diplomatskog kora, crkveni velikodostojnici i zvanice iz javnog i društenog života.

U svečanom defileu učestvovalo je više od 500 pripadnika MUP-a Republike Srpske i više od hiljadu predstavnika civilnog sektora. Svečana akademija je u Sportskoj dvorani "Borik", a svečani prijem u Administrativnom centru Vlade Srpske. Prepodne je Predsednica Željka Cvijanović odlikovala zaslužne institucije i pojedince, među kojima je i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić. Premijerka je ocenila da je to odlikovanje potvrda odgovorne politike vlade i predsednika Srbije i stalni podsetnik na obaveze i dužnosti koje nosi bratski odnos Banjaluke i Beograda.

Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine, Milorad Dodik, poručio
je da je 9. januar sinonim za slobodu srpskog naroda za koju su položeni životi. Nakon Svete arhijerejske liturgije koju je u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci služio patrijarh srpski Irinej, Dodik je rekao da je ta sloboda važna za ravoj verskih, kulturnih, obrazovanih vrednosti, kao ekonomije, lokalnih zajednica i cele republike. Patrijarh Irinej je rekao da se Srbi vraćaju veri i Bogu, što je znak da će nadvladati sva iskušenja koja ih prate.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp, prvi put tokom mandata, obratio se naciji iz Ovalne kancelarije. Pozvao je demokrate da odobre sredstva za izgradnju zida na granici sa Meksikom. Kako je rekao,zid je ključna karika granične bezbednosti neophodna da bi se konačno razbio lanac nekontrolisane ilegalne migracije iz Latinske Amerike. Američka vlada je 18 dana u delimičnoj blokadi.

Od početka kampanje "Reci ne radu na crno" u Srbiji ima 16 hiljada manje radnika-ilegalaca , rekao je ministar rada Zoran Đorđević. On navodi kako statistika pokazuje da 90 posto zatečenih da rade na crno odmah posle toga zasnivaju radni odnos. U 2018. je bilo 70 hiljada nadzora, što je za 38 odsto više od prethodne godine. Đorđević je za RTS rekao da će i u 2019. kontrole biti još jače kako bi se sprečio rad na crno.

Sneg pada na području jugozapadne, centralne i južne Srbije, gde otežava vožnju,pa zbog klizavih kolovoza iz Auto-moto saveza upozoravaju da treba smanjiti brzinu i udvostučiti bezbedno odstojanje između vozila. Zbog padavina savetuje se korišćenje auto-puteva ili puteva koji spadaju u prvi prioritet čišćenja. Na naplatnim stanicama nema zadržavanja, ni dužih čekanja na graničnim prelazima.

Mnoga ivanjička sela na planinama Javor i Golija ostala su odsečena zbog snega koji je u pojedinim mestima napadao do dva metra. Najugroženija su sela Brusnik, Devići, Ostatija, Močioci i Kušići, kao i sva sela iznad 700 metara nadmorske visine. Predsednik opštine Ivanjica Zoran Lazović ističe da su prioritet putevi kojima deca idu u školu i najavljuje da će, ako bude potrebno, biti proglašena vanredna situacija.

Problema sa snegom ima i u regionu.Podgorički aerodrom je zatvoren za saobraćaj, a više dolaznih letova je preusmereno na aerodrom u Tivtu. U raščišćavanje snega uključena je i Vojska Crne Gore. Podgorički mediji prenose da se sneg u Boki Kotorskoj spustio do same obale i da ga ima još u Ulcinju. U Dalmaciji je napadalo 40 centimetara snega. Zabeleli su se primorski gradovi Omiš i Split. Snega ima i u Pločama i na ostrvu Brač.

Urednik i voditelj Miroslav Vojvodić.

Urednik vesti Irena Jelovac.

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи