Novosti dana

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Božić, dan Hristovog rođenja. Patrijarh Irinej služio je Božićnu liturgiju u Hramu Svetog Save na Vračaru. Prethodno je u ponoć služio i večernje bdenije u kripti tog Hrama. U Božićnoj poslanici, patrijarh je pozvao vernike na uzajamno razumevanje, poštovanje, ljubav i praštanje. Poručio je da se Srbima na Kosovu i Metohiji oduzima pravo na dostojanstven život i da sloboda za srpski i druge narode nije moguća u samoproglašenoj državi Kosovo. Pitanje Kosova i Metohije, pitanje je opstanka Srba, navodi,pored ostalog, u poslanici patrijarh Irinej.

Pored Srpske pravoslavne crkve, Božić 7. januara proslavljaju Ruska pravoslavna crkva, Jerusalimska patrijaršija, Sveta Gora, starokalendarci u Grčkoj i egipatski Kopti koji poštuju julijanski kalendar.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je dekret o dodeli Ordena Svetog Aleksandra Nevskog predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, saopšteno je na zvaničnom sajtu Kremlja. Kako se navodi, predsednik Vučić se nagrađuje za veliki doprinos u razvoju saradnje Rusije i Srbije. To je najznačajnije priznanje koje se posle skoro 100 godina dodeljuje jednom Srbinu. Orden Svetog Aleksandra Nevskog, dobili su, između ostalih, Milan Obrenović, Aleksandar Karađorđević, a poslednji put je dodeljen Nikoli Pašiću.

Pod pritiskom administracije američkog predsednika Donalda Trampa, Hašim Tači je obećao da će preduzeti značajan korak ka smirivanju tenzija sa Srbijom, piše "Vašington post". Kako se navodi, Tači se 21-og decembra, nekoliko dana po dobijanju Trampovog pisma, u Berlinu sastao sa ambasadorom Ričardom Grenelom, Trampovim čovekom od poverenja. Tada je obećao da će promeniti kurs kada je reč o tarifama koje je Priština uvela na svu srpsku robu. Grenel je od Tačija zatražio normalizaciju odnosa Beograda i Prištine i direktne pregovore, kažu američki zvaničnici, a prenosi "Vašington post".

Urednik i voditelj Slobodan Petrović.

Urednik vesti Nenad Selaković.

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

“Новости дана”, централна информативна емисија Првог програма Радио Београда емитује се од јесени 1958. године. Још од тада, представља релевантан и свеобухватан преглед најважнијих информација и догађаја из земље и света. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи