Vreme sporta i razonode

Džudistkinja Crvene zvezde i reprezentacije Srbije Milica Nikolić jedna je od prvih gošći u novoj sezoni emisije Vreme sporta i razonode. Godinu koju smo ispratili zapamtiće po osvajanju bronzane medalje na Evropskom šampionatu u Tel Avivu. I zvanično je proglašena za najbolju džudistkinju naše zemlje, pa u predolimpijsku ulazi s neskrivenim ambicijama. Dobila je i novog trenera, Ljubišu Majdova, s kojim uveliko kuje planove u vezi Tokija, ali i drugih značajnih takmičenja, kojih ima u velikom broju širom Evrope i sveta.

Da lepši pol neretko ume da bude i snažniji, potvrđuje i primer Maje Vajoming, devojke sa Uba, koja je prve korake u svetu boksa načinila u KBK Soko Ub, da bi nedavno osvojila svetsku WBA titulu, pošto je savladala favorizovanu rivalku iz Dominikanske Republike. Iako na pijedestalu, ne zaboravlja nikako one koji su joj pomagali u svim segmentima karijere, posebno legendarnog, nedavno preminulog, Branka Dimića Dimketa, kome nije bilo teško da satima i danima prenosi svoje bogato umeće plavušici sa Tamnave. Snovi su Maji počeli da se ostvaruju, sve je počelo iz nemačkog grada Karlsrue, u koji se preselila pre tri godine i odatle bije bitke kojima se može ponositi.

Višestruki državni prvak u maratonu, potom trofejni sportista i u ultramaratonu, inače profesor u OŠ `Isidora Sekulić` u Beogradu, Ivan Miškeljin,  i danas će nam s ljubavlju pričati o trčanju i zdravom načinu života, ali upoznaćemo ga iz još jednog ugla. Njegova interesovanja ne završavaju se na atletskom sportu. U Banji Koviljači će, naime, 12. januara biti izvedena monodrama `Moj deda solunac`, čiji je on autor i- izvođač. Brojne komplimente je dobio za ovaj segment svog stvaralaštva.

Nemanja Dragaš je jedan od najnagrađivanijih mladih pesnika Srbije. Nemanja Dragaš je, takođe, poznat i kao pobednik državnog takmičenja iz biologije za vreme svojih srednjoškolskih dana. Pobeđivao je i na takmičenjima iz matematike, engleskog jezika i u govorenju poezije. Dela su mu prevođena na nemački, engleski, španski, makedonski i rusinski jezik. Dolazi nam sa svojom šestom zbirkom poezije pod nazivom `Morfijum`, koja će za neki dan doživeti promociju u glavnom gradu.

Nadaleko čuveni ohridski biseri zainteresovali su i našeg kolegu Aleksandra Milivojevića, koji je posetio i napravio razgovor sa Vanetom Talevim, koji je predstavnik jedne od dve ohridske porodice koje proizvode originalne bisere, koji krase vratove krunisanih i nekrunisanih dama. Kruži legenda da je misteriozni Rus prodao tajni recept, potom je- pronađen mrtav. Snimljen je i dokumentarni film u kome porodice Filev i Talev govore o proizvodnji bisera.

Doajen srpskog džudo sporta Vuk Rašović postao je počasni član Međunarodne istraživačke akademije nauka i umetnosti. Fudbalski savez Srbije organizuje zimsku školu fudbala od 10. do 21. januara. Novi koordinator je nekadašnji igrač Crvene zvezde Borislav Cvetković. Prvi sportski događaj u 2019. godini u Srbiji bila je 49. atletska trka u Mrsaću. Učestvovalo je više od 100 takmičara iz 30 klubova. Dominantna je bila atletičarka Novog Pazara Teodora Simović.

Drama na srpskom jeziku Narodnog pozorišta u Subotici prošlu godinu završila je Šekspirovom komedijom `Ukroćena goropad`, u režiji Olivere Olje Đorđević, umetničke direktorke Drame. Darovitoj mladoj glumici Milici Gojković pripalo je dragoceno priznanje, godišnja nagrada `Ružica Sokić`. U ponedeljak se otvara januarski ciklus izložbi u Kulturnom centru Beograda. Žaklina Nikolić, viši diplomiran bibliotekar i kulturni poslenik Kladova već 32 godine, dobila je dva vrhunska priznanja, poslednje od strane Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije- nagradu `Kulturni obrazac`.
 
Sve je spremno za još jednu muzičku čaroliku Simfonijskog orkestra i hora RTS, radi se o Novogodišnjem koncertu, zakazanom za 14. januar u centru Sava. Filmski i muzički festival Kustendorf održava se od 11. do 16. januara. Danas se završava veliki Božićni turnir u malom fudbalu u Novoj Varoši. Humanitarna trka Mrazijada održava se danas na Adi Ciganliji.
 
Tokom emisije pratićemo i druge aktuelnosti iz sveta sporta, javnog, kulturnog i umetničkog života. Vodićemo računa i o situaciji na drumovima Srbije, vremenskim prilikama, saznaćemo i kako prolazi zimska sezona na najznačajnijim srpskim planinskim lepoticama i lepotanima- na Kopaoniku, Zlatiboru, Zlataru, Tari, Goču, Goliji, Staroj planini...
 
Sutra počinje 41.reli `Pariz- Dakar`, koji se ove godine odvija samo u jednoj zemlji, Peruu. Ova južnoamerička država to doživljava kao posebnu počast i raduje se uzbudljivoj godini, jer će Lima na leto biti domaćin i Panameričkih igara, dok će u oktobru organizovati Svetski kup u fudbalu za igrače do 17. godina. I ove godine, već tradicionalno, atraktivnu trku dočaraće nam, u punom sjaju i uz najaktuelnije informacije, kolega Đorđe Đenić. Čućemo i Slobodana Marovića, nekadašnjeg trofejnog beka Crvene zvezde, koji danas kreće put Japana, gde u ponedljak i zvanično postaje deo stručnog štaba fudbalskog kluba Guangžu RF, koga s klupe predvodi Dragan Stojković Piksi. Najzad, čućemo i bivšu stjuardesu, danas damu vrlo aktivnu u svetu kulture, Jasnu Dragojević. Aktuelna je njena knjiga pisana na engleskom jeziku `Mimoland by the flying fairy`. Jasna je stvorila čudesnu zemlju Mimolend, avanture koje deca tamo doživljavaju, u metafori predstavlja naš život, tokom kojeg se trudimo da budemo najbolja verzija sebe, kaže autorka. Radionice koje je organizovala u rodnoj Mionici, u sklopu promocije knjige, održane su u želji da deca nauče vrednost darivanja i moć zahvalnosti. 
 
Vitez kulinarstva, akademik gastronomije i čovek iz Ginisove knjige rekorda, naš stalni saradnik Milijan Stojanić, već četrnaestu godinu iz subote u subotu, predložiće nam divna narodna jela za prazničnu trpezu. Biće i vedrih nota za sve generacije, aktuelnih izdanja, kao i nekih starih dobrih refrena iz naše muzičke `bolje prošlosti`.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović.

 

 

 

 



 
 
Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво