Romano Them

Božić se praznuje kao uspomena na dan rođenja Gospoda Isusa Hrista i uvek pada 25. decembra po starom, odnosno 7. januara po novom kalendaru. Kada govorimo o običajima nekog naroda, pisali su dr Aleksandar Petrović i njegov saradnik Svetozar Simić, u tekstu koji je objavljen pre 80 godina, uglavnom mislimo na običaje koji su se još sačuvali kod jednog malog dela stanovništva pre svega romskog koji živi po selima.

Sadašnje varoško stanovništvo, zapisali su oni pre osam decenija, koje u svakom narodu stoji na jednom stepenu kulture, sve te običaje donete sa sela, postepeno zabataljuje, zaboravlja. Božić je praznik koji se svetkuje u početku Nove godine, prema narodnom verovanju dan, na koji se pogledi svih vernih imaju i trebaju da obrate onome, što se treba dogoditi u godini koja tek ima da nastupi.

Prema verovanju Roma, šta treba uraditi na Božić, kako bi nam godina bila zdrava, srećna i berićetna, slušaćete u večerašnjoj emisiji Romano Them, koju su pripremili i vode Dragoljub Acković i Una Beriša.

Romano Them Romano Them

Autor:
Ромска редакција

Емисија свакодневно доноси најважније вести из земље и света на ромском и српском језику. Бави се темама из живота Рома, приказујући напоре и мере које се предузимају за еманципацију и интеграцију ове, највеће европске мањинске заједнице. Преноси актуелности везане за Роме и на специфичан начин сензибилише јавност за проблеме ове популације. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи