Nedeljom za selo

Kraj godine je vreme kada se podvlači crta i sumiraju rezultati. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da je ovogodišnja poljoprivredna proizvodnja za skoro 15 odsto veća od lanjske. Tome je najviše doprineo dobar rod ratarskih kultura. Većina poljoprivrednika sa kojima smo razgovarali kažu da je 2018. bila teška godina, što zbog vremenskih prilika, što zbog niskih otkupnih cena, posebno jabuke.stručnjaci kažu da će u budućnosti morati da se menja struktura sortimenta i da se otvaraju nova tržišta za izvoz našeg voća.

Na Produktnoj berzi u Novom Sadu cena pšenice  protekle nedelje bila je 20, 70 dinara, kukuruza 14, 60, a soje 37, 30 dinara za kilogram, bez PDV-a.

Zemljoradnička zadruga Svrljižanka, koja se bavi preradom voća i povrća, ponovo je oživela zahvaljujući pomoći države od 100 hiljada evra. O tome kako sada radi zadruga i šta znači za ljude na jugu Srbije razgovarali smo sa direktorkom Dragicom Ristić.

Predstavićemo vam i Udruženje žena iz fruškogorskog sela Jazak koje su spojile lepo i korisno-neguje tradiciju, ali i zarađuju prodajom voćnih prerađevina, ručnih radova i kolača. Na svaku manifestaciju donose i svoje nadaleko poznate lepinjice za koje nerado otkrivaju recept.

Urednik i voditelj Davorka Tešić. 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво