Moja knjiga

''Sanjao sam stvarnost. S kakvim sam se olakšanjem probudio!'' Ovo je jedan od aforizama iz knjige ''Neočešljane misli'' poljskog autora Stanislava Ježija Leca. Pisac koji je znao da se poigra rečima, da bude humorista i oštri satiričar, ali i filozof i pesnik, koji je umeo da stvari pogleda iskosa i iz nečekovanog ugla, svojim aforizmima stekao je svetsku slavu. U književnost je Lec stupio kao pesnik, i do kraja života je pisao pesme, ali je vrhunac svog književnog izraza ostvario upravo u aforizmu. U ovom književnom obliku on je na jedinstven način uspeo da spoji sažetost, lucidnost, misaonost i liričnost. Njegovi aforizmi imaju aktuelnu i univerzalnu tematiku, u njima se čuje glas istinskog mudraca. Zahvaljujući tome Stanislav Ježi Lec je stekao ugled u književnim krugovima, a njegovi aforizmi postali su trajna inspiracija brojnim čitaocima i piscima.

Aleksandar Čotrić i sam piše aforizme. Objavio je sedam knjiga aforizama i priredio nekoliko antologija aforizama. U emisiji Aleksandar Čotrić govori o tome kako se prvi put susreo sa knjigom ''Neočešljane misli'', kako ju je doživeo u tom prvom čitalačkom susretu a kako kasnije, tokom života, kada se knjizi više puta vraćao. Čućemo zašto Aleksandar Čotrić ceni ovog poljskog aforističara i zašto knjigu ''Neočešljane misli'' smatra ''Biblijom svetske aforistike''.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи