Novosti dana

U Beogradu je održan sastanak Visokog saveta za saradnju Srbije, Bugarske, Grčke i Rumunije. Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je na zajedničkoj konferenciji za medije da je sa premijerima Grčke, Bugarske i Rumunije dogovoreno nekoliko konkretnih projekata za bolje infrastrukturno i energetsko povezivanje četiri zemlje. Vučić je saopštio da Srbija, Grčka, Rumunija i Bugarska formiraju inicijativni ogranizacioni komitet koji će kandidovati četiri zemlje da budu domaćini evropskog prvenstva u fudbalu 2028-me i svetskog prvenstva u fudbalu 2030-te godine.

Predsednica Vlade Rumunije Viorika Danćila izjavila je da njena zemlja tokom predsedavanja Evropskoj uniji od 1-og januara, želi da stavi poseban fokus na zapadni Balkan i proces proširenja. Ona je rekla da Rumunija podržava evropski put Srbije i da će cilj biti da Srbiju podrži u otvaranju novih poglavlja i zatvaranju onih, koja su već otvorena.

Premijer Grčke Aleksis Cipras izjavio je da je Bugarska tokom predsedavanja Evropskoj uniji vratila Balkan u fokus Unije i nada se da će to učiniti i Rumunija. Cipras kaže da je na današnjem sastanku istaknut značaj pristupanja Srbije Uniji.

Premijer Bugarske Bojko Borisov izjavio je da četiri zemlje imaju velike potencijale koje treba da iskoriste.

U Nišu je Dan žalosti posle jučerašnje teške saobraćajne nesreće u kojoj je poginulo petoro ljudi, među njima i dvoje dece. Prve informacije iz istrage ukazuju da bi uzrok sudara putničkog voza i autobusa mogao da bude ljudski faktor. Međutim, iz "Niš-eskpresa" tvrde da je autobus bio tehnički ispravan, a vozač iskusan i odmoran. Pružni prelaz u Donjem Međurovu nema rampu već vertikalnu drumsku signalizaciju. U nesreći je povređeno 26 ljudi, od kojih je troje životno ugroženo. U najtežem stanju su dvoje 16-godišnjaka.

U Sjedinjenim Američkim Državama je od ponoći po lokalnom vremenu stupila na snagu delimična blokada administracije pošto su propali poslednji pregovori republikanaca i demokrata. U Senatu je bio sporan predlog predsednika Donald Trampa da u budžetu za narednu godinu bude i stavka za finansiranje zida na granici sa Meksikom, u iznosu od 5 milijardi dolara. Tramp je za blokadu administracije optužio demokrate, ali očekuje da ona neće dugo trajati.

 

Urednik i voditelj - Slobodan Petrović

Urednik vesti - Nenad Selaković

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво