Kod dva bela goluba - ciklus emisija posvećen Milošu Crnjanskom

Radio Beograd 1 u okviru emisije „Kod dva bela goluba“ obeležava jubilej 125 godina od rođenja Miloša Crnjanskog. Svaki petak, od 26. oktobra pa do 25. decembra, biće posvećen velikom piscu i njegovom stvaralaštvu.

U okviru ovog ciklusa emisija biće govora o lirskom kvalitetu dela Miloša Crnjanskog, o susretu i prožimanju pesničkog i proznog dara u njegovom stvaralaštvu, o jezičkom umeću, o sumatraizmu, o lutanjima i stranstvovanjima pisca ''Lirike Itake'' i ''Seoba''. Pokušaćemo da odgovorimo na pitanje koliko je delo Miloša Crnjanskog danas živo i podsticajno čitaocima i savremenim piscima. Emisija kojom ćemo zaokružiti ovaj ciklus zamišljena je kao svojevrsni rečnik umetnosti Miloša Crnjanskog, i u njoj će naši sagovornici prokomentarisati ključne pojmove i reči, bitne za njegovo književno stvaralaštvo.

Jedna od ključnih reči za Miloša Crnjanskog bila je i pozorište. O tome svedoče njegovi eseji i pozorišne kritike , uvodne stranice "Romana o Londonu" i tri drame koje je napisao: "Maska" , "Konak" i "Tesla". U večerašnjoj emisiji o njegovom dramskom stvaralaštvu, o preplitanju sa temama i motivima njegove poezije i proze, govori Zorica Nestorović , profesor Filološkog fakulteta u Beogradu i priređivač kritičkog izdanja drama Miloša Crnjanskog. Za književnicu i rediteljku Vidu Ognjenović romani " Seobe" i "Druga knjiga seoba" bili su i čitalačko zadovoljstvo i inspiracija za dramatizaciju zbog čega i govori o izazovima prevođenja proze Miloša Crnjanskog na pozorišni jezik.

Autor i urednik emisije: Tamara Krstić

 

Код два бела голуба

Autor:
Војислав Карановић

Од свог почетка, 1968. године, па до данас емисија Код два бела голуба прича приче о старом Београду, његовим житељима, појавама и догађајима, али и приче о прошлости осталих места Србије, и о свему ономе што представља живо језгро наше традиције. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво