Nedeljom za selo

Sneg i niske temperature nisu oštetile voćnjake, a dobrodošli su i pšenici koja je pod snegom zaštićena. Kakvo će biti njeno nicanje, s obzirom na dug sušni period, videće se kada sneg okopni.

Ministarstvo poljoprivrede raspisalo je drugi javni poziv za sredstva IPARD-a za investicije u fizičku imovinu u sektoru prerade i marketinga poljoprivrednih proizvoda i proizvoda ribarstva. Konkurs je otvoren do 11. marta naredne godine. Obuhvaćeni su sektori mleka, mesa, voća i povrća. Minimalan iznos podsticaja je 10 hiljada evra, a maksimalan u sektoru voća, povrća i mesa milion dinara, dok je u sektoru mleka do 2 miliona evra. Na prva tri javna poziva za sredstva IPARD-a stiglo je 504 zahteva, a do sada je doneto 270 rešenja o odobravanju investicije. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da će učiniti sve da sva redstva iz predpristupnih fondova Evropske unije, namenjena poljoprivredi do 2020. godine, budu  potrošena. Ministarstvo poljoprivrede i naredne godine izdvojiće sredstva za podršku mladim poljoprivrednicima koji su veoma zainteresovani za te podsticaje.

U Srbiji je, prema procenama, oko 80 odsto prometa jakih alkoholnih pića u sivoj zoni. Proizvođači i uvoznici traže pojačane mere kontrole, ali u inspekcijama kažu da nemaju dovoljno ljudi da pokriju sve kritične tačke na terenu.

Predstavićemo vam i ratara, a odnedavno i vinogradara i vinara iz Iriga Savu Šućina, kao i bračni par Mitrović iz Varvarina, koji se bavi proizvodnjom sladnog materijala, ali i zimnice.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

 

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се