Vreme sporta i razonode

Fudbaleri Zvezdare, članovi Srpske lige - grupa Beograd, vratili su se sa Dalekog Istoka, gde su učestvovali na velikom turniru u Kini. U jakoj konkurenciji, osvojili su drugo mesto, a potom odigrali i prijateljsku utakmicu sa najboljom selekcijom ove mnogoljudne zemlje, i to bez golova. U pitanju je bio meč zatvorenog tipa, koji će selekciji pod vođstvom slavnog Marčela Lipija koristiti kao priprema za Azijski kup, koji se od 5. januara održava u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Zvezdara je ostavila impresivan utisak i već je imaju u planu za naredna gostovanja, prvom narednom prilikom. Gost našeg porodičnog magazina je šef stručnog štaba Zvezdare Igor Savić, neposredno po povratku sa uspešne turneje svog kluba.

Ni mladi srpski reditelji nisu ostali imuni na draži Dalekog Istoka, gde i na sport gledaju drugim očima. Milena Grujić je tako u Kini napravila dokumentarni film "Sve što raste", o jednoj od najvećih kineskih gimnastičarskih nada, 11-godišnjoj devojčici koju već nekoliko godina pripremaju da na predstojećim Olimpijskim igrama osvoji zlatnu medalju. `I ta devojčica iz mog ostvarenja je trenutno šampion Kine za svoj uzrast na gredi`- kaže Milena, naša današnja gošća, dodajući da bi svakako još volela da radi u najmnogoljudnijoj zemlji planete.

Reprezentativka Srbije u odbojci, jedna od svetskih prvakinja, Tijana Malešević pojačala je redove Crvene zvezde u Super ligi Srbije. Istina, ne zna se koliko dugo će nositi crveno-beli dres, ali njeno prisustvo u timu mnogo znači devojčicama kojima dođe kao prava i istinska podrška. Tijana traži novi angažman u inostranstvu, bira između brojnih ponuda, izvesno je da će bar narednih nekoliko kola biti ovde, što će svakako doprineti i razvoju klupske odbojke u Srbiji. Tijana Malešević u razgovoru za našu emisiju kaže da je to bilo u pravi čas, da je dolazak u glavni grad doživela kao priliku da predahne posle naporne reprezentativne sezone, ali je potom trenirala sa Zvezdom i njenom se `jatu` privolela. Sinoć je već bila u sastavu tima na prvenstvenoj utakmici sa ekipom Uba.  

Ekskluzivno smo razgovarali i sa Mijatom Gaćinovićem, čiji je Ajntraht iz Frankfurta istinski hit Bundeslige. Igraju moderan, ataraktivan fudbal, sa mnogo lucidnih poteza, efikasno, lepo za oko, ali i korisno. Trenutno ih samo bod deli od mesta koje vodi u Ligu šampiona, ali prvenstvo je dugo, u redovima ove ekipe - pored Gaćinovića - briljiraju još dva reprezentativca Srbije, Luka Jović i Filip Kostić. Mijat Gaćinović pre dva dana potpisao je novi ugovor, do 2022. godine, zbog odličnih igara u nemačkom šampionatu, ali i na međunarodnoj sceni.

U naš studio dolaze i članovi nove tinejdžerske atrakcije, grupe `Lift`, koja je nedavno objavila debi album pod nazivom `Prvi sprat`. U nadi  da će na muzičkom planu `sazidati višespratnicu`, razgovaramo s ovim dečacima koji pevaju o ljubavi i prijateljstvu. `Lift` je ekipa koja se poznaje i druži još od detinjstva, rasli su uz ista interesovanja i voleli istu muziku, dočekali su prvenac za PGP RTS, prve spotove i već sasvim solidan broj navijača, eto dosta razloga da ih čujemo u porodičnom magazinu Radio Beograda 1.

Pridružiće nam se i Mirela Pudar, direktorka `Galerije 73` na Banovom brdu, u kojoj tokom godine na izmaku zaista nisu znali za predah i zaslužuju sve komplimente za kulturne aktivnosti. Pored brojnih izložbi, u ovom zdanju održavani su i drugi umetnički programi, poput pesničkih večeri, književnih tribina, kvalitetnih koncerata. Ovom prilikom, o  onome što `delo krasi`- o 31. Čukaričkom likovnom salonu, kao i o vrlo zapaženom gostovanju u Bratislavi. To je bilo prvo predstavljanje srpske likovne scene u `Pistoricho palace` u Slovačkoj.

Po običaju, beležimo i brojne druge aktuelnosti iz sveta koji nas okuružuje. U Biblioteci grada Beograda predstavljene su tri nove knjige ediije `Vrhovi`. U Dvorani Kulturnog Centra Beograda- od sinoć, multimedijalni program posvećen Nebojši Glogovcu. U Srpskom književnom društvu predstavljen je novi roman Predraga Markovića `Kovčeg komedijanta`. Petnaesti Mini sajam u toku je u Centru za kulturu Majdanpek. Dvadeset šesti `Bal na vodi` održava se sutra u bazenu SRC `Tašmajdan`, ovaj događaj najavljuje doajenka srpskog sinhronog plivanja, trener i pedagog Verica Radosavljević. Učenica Matematičke gimnazije Irena Stolić na izuzetan način spojila je svoju ljubav prema robotici i pravljenju narukvica.

Treći novogodišnji koncert `Beobaleta` održava se večeras u Loznici, sledi i onaj u Dečjem kulturnom centru u Beogradu. Izvedena je premijera predstave `Zagonetka revolucije`, DAH teatra. Jedan od najtalentovanijih domaćih pijanista i autora Aleksandar Jovanović Šljuka održaće solistički koncert 26. decembra u Centru za kulturu `Vlada Divljan`. Koncert klavirskog dua Tea Dimitrijević - Dejan Subotić biće održan u ponedeljak u `Gvarnerijusu`. Dragoljub Crnčević, sa svojim `Point Blankom`, ima zakazanu prednovogodišnju svirku za 29. decembar. U Baroknoj sali Gradske kuće u Zrenjaninu održavaju se `Praznične horske čarolije`.

Posle četiri uspešno izvedene akcije, projekat `Kafanski selektor` danas organizuje novu, pod nazivom `Budi human 5`. Najavljujemo i `Veče usmene tradicije Medveđe`, dešavanja u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, kao i treći atletski memorijal `Mihajlo Mika Švraka`- održava se danas, uz učešće najtalentovanijih mališana Srbije, uključujući i one iz kampa kluba `Top Džamp`, čiji je direktor proslavljeni atletičar Dragutin Topić, koji govori o ovom događaju. `Telo pamti`- prva repriza nove predstave `Hleb teatra` na programu je u utorak na sceni `Bitef teatra`. `Miško Plavi Trio`, koji nastupa zajedno već osam godina, ima novi album `1000 osmeha`, koga će koncertno predstaviti u KC `Grad`. O predstavi `Zvonar Bogorodične crkve`, priča nam reditelj i jedan od glumaca Igor Damnjanović. Muzičari i glumci `Studija BIS`, pojačani nekolicinom poznatih imena, održavaju performanse pod nazivom `Sve ove godine`. Prestižnu nagradu `Iskra kulture`, Zavoda za kulturu Vojvodine, dobila je Ana Đurić, prvakinja Baleta Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu.

Slobodan Milošević iz Sportskog društva `Obilić` ekskluzivno saopštava da je registrovan fudbalski klub `Obilić 1924`, koji kreće od početka, od najnižih liga, ali sa željom da u skorije vreme bude stabilan kolektiv i da se vrati na staze uspeha. Čućemo i predsednika Olimpijskog komiteta Srbije Božidara Maljkovića, vaterpolistu Andriju Prlainovića, basket reprezentativce Srbije 3x3, kao i najavu još nekoliko kulturnih dešavanja širom zemlje. U sredu će u Rančićevoj kući, galerijskom prostoru Centra za kulturu Grocka, biti otvorena novogodišnja izložba likovne i primenjene umetnosti `Varoški salon`. Dečji crkveni hor `Sloga` pripremio je koncert `Znaš li odakle si sine`, povodom dva važna jubileja, održaće se u Smederevu. Još jedno novogodišnje druženje ljubitelja gimnastike dogodiće se sutra, zahvaljujući klubu `Ritam` i legendarnoj Mileni Reljin- Tatić. Izvedena je premijera komada „Ali grad me je štitio", po tekstu Tanje Šljivar i u režiji Bojana Đorđeva, na velikoj sceni Narodnog pozorišta u Užicu, o njoj glumica Tijana Karajičić. Tonka Alujević, likovni umetnik, performer,modni kreator, novinar, pisac, moreplovac prvi put se predstavlja Beograđanima u galeriji `Singidunum`, na izložbi pod nazivom `Od jedara pod kojim sam plovila`. 

Vitez kulinarstva Milijan Stojanić preporučiće nam još jedan obrok za nedeljni ručak, ali i upozoriti kako da ne preteramo u hrani i piću tokom praznika koji dolaze. Na naše redovne slušaoce i ove subote misle Dom omladine Beograda, Kulturni centar Čukarica i Akademija 28, tako da neće faliti ulaznica za lepa kulturna dešavanja. Tokom emisije, od početka do kraja, pratimo i druge aktuelnosti iz sveta sporta, kao i javnog, kulturnog i umetničkog života.

Urednik i voditelj: Željko Stefanović

 

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво