Talasanje - Šetnja

Populaciona politika i efekti primene Strategije podsticanja rađanja, Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom i protest članica inicijative „Mame su zakon“, povećanje naknade za trudnice i porodilje i usklađivanje rada i roditeljstva, samo su neke od tema o kojima razgovaramo sa ministarkom bez portfelja zaduženom za demografiju i populacionu politiku, prof. dr Slavicom Đukić Dejanović.

Zimske vremenske prilike osim velikog opreza za volanom, zahtevaju i prilagođenu brzinu kretanja uslovima na putu - uglavnom slabijoj vidljivosti, klizavom kolovozu i usporenom saobraćaju i najčešće, punu kocentraciju svake osobe za volanom. Po Zakonu o bezbednosti u saobraćaju neophodna je obavezna zimska oprema, a važnosti tehničke ispravnosti vozila nema potrebe naglašavati.

Ovo je doba godine koje zovemo i "sezona slava", pa ako planirate da danas, na Svetog Nikolu, nazdravite sa domaćinom, nemojte sedati za volan, da ne biste sebi i drugima pokvarili slavlje. Na to će upozoriti i naša gošća Svetlana Miljuš, pomoćnik direktora i načelnica sektora za prevenciju u Agenciji za bezbednost saobraćaja.

Stažisti srpskog izdanja „Vikipedije" od proletos do pre nekoliko dana radili su u šest ustanova ( muzeji, arhivi i zavodi ) i napisali i dopunili stotine novih članaka, a u slobodnom internet prostor objavljeno je više od dve hiljade fotografija. Prvi put ove godine digitalizaciju slika i tekstova iz reprezentativnih državnih kulturno-istorijskih ustanova finansijski je podržalo Ministarstvo kulture i informisanja, a u u ovoj godini, za najveću internet enciklopediju, prikupljeno i više podataka nego što je planirano. O tome razgovaramo sa Ivanom Guslarević iz Vikimedije Srbija.

Vodimo vas u Kruševac, gde je prošle nedelje boravila ekipa Radio Beograda. Tamo je poseban utisak na njih ostavila Gradska kuća, a naročito čuvena Mozaik sala, koja se nalazi na međuspratu ovog zdanja. Ova sala predstavlja jedinstvenu dekorativnu celinu u savremenoj srpskoj umetnosti, a u celini je posvećena Moravskoj Srbiji. Kolega Miša Stojiljković, u šetnji Mozaik salom, saznao je više detalja o ovom impresivnom delu od Maje Danilović iz Turističke organizacije Kruševca.

Sa vama je Mirjana Nikić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво