Novinarenje

Evropski kontinent je pred olujom nezadovoljstva i serijom građanskih protesta. Protesti u Francuskoj, Belgiji, Austriji i Mađarskoj, iako različitih pozadina, Evropsku uniju su doveli do raskršća.

Vodeći naslovi u evropskim medijima ovog jutra: Protesti Žutih prsluka i građana u Francuskoj će se nastaviti uprkos najavama predsednika Emanuela Makrona da će minimalna zarada biti povećana za 100 evra. U Mađarskoj je nekoliko hiljada demonstranata protestovalo sinoć ispred zgrade državne televizije koja je deo Javnog servisa zahtevajući objektivno izveštavanje o radu premijera Viktora Orbana. Poručili su i da neće prihvatiti - kako su rekli - novi robovski zakon o radu. Lider britanske opozicione Laburističke partije, Džeremi Korbin, zatražio je da se u januaru glasa o nepoverenju premijerki Terezi Mej zbog Bregzita. I rumunska vlada se sprema za glasanje o poverenju u četvrtak.

Migrantski radnici u Španiji, koji rade u Andaluziji, zabrinuti su zbog toga što sve više građana podržava radikalnu stranku Voks koja je nedavno ušla u regionalni parlament. Najviše su zabrinuti u gradu Elhido gde je od 90 hiljada građana čak trećina migrantskog porekla.

Koja je dijagnoza protestne Evrope?

Šta je još potrebno za politički opstanak EU?

Gost je Neven Cvetićanin, predsednik Foruma za strateške studije Instituta za društvene nauke.

Emisiju priprema i vodi Tatjana Gajović.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи