Novosti dana

Sednica Saveta bezbednosti UN o Kosovu i Metohiji zakazana je za ponedeljak, piše ruska agencija Tas i navodi, pozivajući se na diplomatski izvor, da Zapad traži da sednica bude održana iza zatvorenih vrata čemu se Rusija, kako ističe agencija, protivi. "Mi smatramo da je takav pristup izraz nepoštovanja. Zašto se mnoge višečasovne sednice održavaju u otvorenom formatu, dok se vrata zatvaraju kada je reč o Srbiji?", kaže isti izvor.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres sa zabrinutošću je primio vest o tome da je kosovska skupština usvojila tri zakona čiji je cilj jačanje uloge i kapaciteta kosovskih bezbednosnih snaga. Podvlači da je rezolucija Saveta bezbednosti UN 1 244 i daje jedini pravni okvir za prisustvo međunarodnih snaga bezbednosti.

 

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović kaže za RTS da građani nemaju razloga za brigu i da je Vojska Srbije spremna da odgovori svim izazovima i rizicima, ali da se nada da će Kfor u svom kapacitetu i svom mandatu obezbediti zaštitu svih građana na KiM, sa težištem na srpskoj zajednici.

Milan Mojsilović je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je operativna sposobnost Vojske Srbije mnogo bolja u odnosu na prethodni period, kao i da je siguran da će ona biti mnogo veća.

 

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga "Standard end Purs" potvrdila je ocenu rejtinga Srbije na nivou B-B uz unapređenje izgleda sa stabilnog na pozitivni, što znači da bi kreditni rejting u narednih 12 meseci mogao biti uvećan na B-B PLUS, saopštili su Ministarstvo finansija i Narodna banka Srbije. Kako se navodi, takva odluka doneta je na osnovu snažnog privrednog rasta i rezultata monetarne politike. Ministar finansija Siniša Mali kaže da dobri ekonomski pokazatelji donose veće investicije, bolji poslovni ambijent, mogućnosti za otvaranje fabrika, novih radnih mesta, i veće prihode u budžetu.

 

U Srbiji sneg pada više od 24 sata. U većem delu zemlje do kraja dana i tokom noći očekuje se formiranje snežnog pokrivača od 20 do 50 centimetara, dok će u Banatu biti i veći.

Autoputevi i svi državni putevi prvog i drugog reda, kao i prilazi graničnim prelazima i planinskim centrima, prohodni su za saobraćaj, koji se odvija normalno u celoj zemlji, saopštili su "Putevi Srbije". Sva raspoloživa mehanizacija i ekipe putara su na terenu 24 časa i spremni su da reaguju po potrebi, a obezbeđene su dovoljne količine soli. Vozači se upozoravaju da na put ne kreću bez obavezne zimske opreme i da prilagode brzinu kretanja uslovima na putu.

Urednik i voditelj Slobodan Petrović.

Urednik vesti Nenad Selaković.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара