Novosti dana

Kosovska skupština izglasala je sva tri zakona kojima se omogućava transformacija kosovskih bezbednosnih snaga u takozvanu vojsku Kosova. Reč je o zakonima o kosovskim bezbednosnim snagama, o službi u tim  snagama i o ministarstvu odbrane. Sednici nisu prisustvovali poslanici Srpske liste. U severnom delu Kosovske Mitrovice održana je vanredna konferencija za medije Kriznog štaba četiri opštine sa severa Kosova i Metohije. Srbe iz pokrajine pozvali su na mir i da ne nasedaju na eventualne provokacije. Politički predstavnici Srba poručili su da KFOR jedini ima mandat da nosi oružje i osigura mir i bezbednost.

Predsednik Aleksandar Vučić upoznao je članicu Izvršnog komiteta Svetskog ekonomskog foruma Martinu Larkin sa situacijom na Kosovu i Metohiji i jednostranim potezima, kojima Priština ugrožava mir i stabilnost u regionu. Vučić i Larkinova su naglasili potrebu nalaženja rešenja za političke probleme u regionu, kako bi se obezbedili uslovi za regionalnu ekonomsku saradnju i napredak Zapadnog Balkana. Konstatovali su da bi stabilna politička situacija obezbedila da se region bori protiv problema "odliva mozgova". Predsednik Vučić je zato ponovo predložio formiranje regionalnog ekonomskog prostora na Zapadnom Balkanu.

Povodom formiranja takozvane vojske Kosova, premijerka Ana Brnabić rekla je da Srbija ostaje na putu mira i stabilnosti, jer, kako je navela, bez toga  nema ni budućnosti u Srbiji i u regionu. Brnabićeva je navela da fokus Srbije ostaje na saradnji, razvijanju ekonomije, radnim mestima, znanju, obrazovanju i kreativnosti.

Šef  Delegacije Evropske unije u Beogradu Sem Fabrici kaže da je stav Brisela jasan i da Evropska unija poziva Prištinu da se pridržava postignutih sporazuma. Fabrici je ponovio da je dijalog najbolje rešenje i nada se da će se obe strane vratiti dijalogu.

Predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Aleksandar Vučić obići će više jedinica u Kopnenoj zoni bezbednosti, kao i na prostoru juga Srbije u zoni odgovornosti Treće i Četvrte brigade Vojske Srbije. U pratnji  predsednika Vučića su ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Milan Mojsilović.

Lideri Evropske unije sinoć na samitu u Briselu razmatrali su  zastoj u dijalogu Beograda i Prištine, na inicijativu predsednika Kipra Nikosa Anastijadisa. Visoka predstavnica Federika Mogerini rekla je da kosovske tarife blokiraju dijalog. Glavna tema samita je Bregzit. Lideri unije nisu prihvatili zahtev britanske premijerke Tereze Mej da se ponovo pregovara o sporazumu za izlazak Velike Britanije iz Unije.

Tradicionalna Noć knjige biće održana u 28 gradova od 17 časova do ponoći . Čitaoci će po najpovoljnijim cenama moći da kupe najnovija izdanja , knjige domaćih i stranih autora, kao i one  za decu.

Urednik Miroslav Vojvodić.

Urednik vesti Nenad Selaković.

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара