Novosti dana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da namera Prištine da formira vojsku nije u skladu ni sa pravom, niti sa Rezolucijom 1244 i dodao da je dužnost Kfora da tu vojsku raspusti.

Predsednik Vučić preneo je zabrinutost šefu Unmika Zahiru Taninu povodom najave Prištine da formira Vojsku.  Predsednik Vučić je zamolio šefa UNMIK da iskoristi svoj uticaj i upozori Prištinu da svojim jednostranim i provokativnim merama povećava napetost i ugrožava mir i stabilnost u regionu. Šef UNMIK-a  je rekao da deli zabrinutost za situaciju na Kosmetu. Ponovio je da  "Rezolucija 1244 ostaje pravni okvir međunarodnog
bezbednosnog prisustva u pokrajini.

Više od 45 vozila Kfora koja su ušla na sever Kosova i Metohije oko 10 časova, stacionirali su se u selu Dren u blizini Leposavića. Portparol Kfora Vinćenco Graso kaže da je reč o redovnoj vežbi koju ta organizacija izvodi u skladu sa svojim mandatom . Istakao je  da nema razloga za zabrinutost i  objasnio da je juče sličan konvoj vozila prošao od Uroševca do Prizrena. On tvrdi kako vežba nema veze sa najavama Prištine da sutra formira vojsku Kosova.

U Briselu počinje Samit Lidera Evropske unije, a dijalog Beograda i Prištine biće jedna od tema. Na zahtev Kipra, šefovi država i Vlada prvog dana razmotriće blokadu dijaloga do koje je - prema oceni Evropskog saveta - došlo zbog uvođenja prištinske takse na robu iz centralne Srbije i Bosne i Hercegovine.

U Trsteniku je otvorena nova fabrika, kompanije Amfenol Automotiv Tehnolidži. Ta američka korporacija poznati je proizvođač elektronike za autoindustriju. Predsednik  Aleksandar Vučić koji je prisustvovao svečanom otvaranju rekao je da je najvažniji posao otvaranje novih radnih mesta. Srbiji u ekonomskom smislu ide mnogo bolje nego ranije, ali suština je da moramo da uradimo sve da sačuvamo mir, i nacionalno dostojanstvo.

Najmanje devetoro ljudi je poginulo u teškoj železničkoj nesreći u turskom glavnom gradu Ankari, kada se brzi voz sudario sa lokomotivom. Brzi voz saobraćao je na lokalnoj liniji, a išao je u provinciju Konju. Spasilačke službe su na licu mesta i pokušavaju da dođu do putnika zaglavljenih u vagonima. Strahuje se da broj žrtava i povređenih nije konačan.

Studenti Željko Popović i Vladimir Vincan pobedili su na Nacionalnom takmičenju za najbolju studentsku ideju za 2018-tu godinu sa projektom - "Pametni tepih". Oni su studenti  četvrte godine Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu, a njihov pametni tepih je osmišljen tako da pretvara mehaničku energiju čovekovog hoda u električnu energiju. Popović i Vincan  planiraju da realizuju prvi prototip izuma i ugrade ga na ulazu u Fakultet.

Večeras su na programu sve utakmice, poslednjeg, šestog kola grupne faze fudbalske Lige Evrope. U jednom od najzanimljivijih mečeva, Olimpijakos dočekuje Milan.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednik vesti: Marica Serdar

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво