Novosti dana

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da odluka prištinskih vlasti o neuvođenju daljih mera protiv Beograda pokazuje da pritisak na njih deluje, da nije tako teško kao što nam se govorilo i da je taj koji ga je izvršio to trebalo na takav način da učini i po pitanju taksi na srpsku robu. Vučić je novinarma u Abu Dabiju izjavio da Priština mora da razume da je neophodno praviti dogovore, a ne silom pokušati ostvariti svoje ciljeve. Predsednik je odbacio tvrdnje Ramuša Haradinaja da je šefica evropske diplomatije Federika Mogerini kriva za aktuelnu situaciji u dijalogu.

Još trojica pripadnika bivše terorističke OVK dobili su pozive haškog Specijalnog suda za zločine na  Kosovu. To su Sokolj Dobruna, Nazif Mehmeti, poznat kao "Komandant Dini", i Sami Ljuštaku. Prethodno su pozive da pred Sudom daju izjavu dobili  Rustem Mustafa i Remzi Šalja. Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj, ocenio je na svom Fejsbuk profilu  kako su pozivi za saslušanje u Specijalnom sudu "želja da se zadovolje interesi onih koji su izgubili rat, a danas ugrožavaju mir i stabilnost u regionu.

U severnom delu Kosovske Mitrovice novi protest Srba zbog uvođenja takse na robu iz centralne Srbije. Na protestu građani sa cele teritorije Kosmeta.

Predsednik slovenačke Skupštine Dejan Židan poručio je da je Srbiji mesto u Evropskoj uniji . Posle sastanka sa predsednicom Skupštine Srbije Majom Gojković ocenio je kako su interesi dve  zemlje identični i da Srbija u Sloveniji ima najvećeg prijatelja. Gojkovićeva je istakla da su razgovarali  o tome koliko je važno da kriterijumi Evropske unije na prostorima Zapadnog Balkana budu jasno utvrđeni i da se unapred zna šta Srbija sve mora  ispuniti.

Napadač iz Strazbura koji je sinoć na trgu ubio troje a teško ranio 13-oro ljudi identifikovan je kao 29-godišnji muškarac Šerif Čekat - marokanskog porekla, preneli su loklani mediji. Njegov stan je opkoljen i u toku je akcija hapšenja. Čekat je navodno je državljanin i Francuske i Maroka. Francuske vlasti su podigle nivo bezbednosti.

Poslanici Konzervativne partije glasaće o nepoverenju britanskoj premijerki Tereze Mej koja je iz njihovih redova. Uoči glasanja, Mejova je poručila da se  izborom novog rukovodstva rizikuje da kontrola nad pregovorima o Bregzitu pređe u ruke opozicionim poslanicima u
parlamentu.

Srbija je napredovala u domenu rodne ravnopravnosti i nalazi se na 22-om mestu među 29 zemlja u kojima se meri indeks rodne ravnoravnosti. Najviše smo napredovali u uključivanju žena u politički život, ocenila je predsednica Vladinog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović.

Na Kalemegdanu otkriven spomenik utemeljivačima srpske i jugoslovenske škole košarke. Podignut je u čast reprezentacije koja je igrala na prvom Svetskom prvenstvu 1950-te godine u Buenos Ajresu 1950-te godine, u kojoj je igralo 13 košarkaša Crvene zvezde i Partizana.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednik vesti: Marica Serdar

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво