Vreme sporta i razonode

Šampionka Srbije u boksu Nina Radovanović postala je prvakinja sveta IBO verzije, u muva kategoriji, do 50,8 kilograma. Do sada je imala četiri šampionska pojasa, do novog trofeja je stigla u Briselu, savladavši domaću bokserku Sanae Jah u deset rundi. Nina do sada u karijeri ima 14 pobeda i samo dva poraza. Iako su utisci još sveži, od Nove godine već počinje sa pripremama za odbranu titule, koja je očekuje za šest meseci. Sa svojim timom, nastojaće da organizaciju tog meča dobije Srbija, Ninina želja je da se takav spektakl dešava u našem glavnom gradu.

Ženski fudbalski klub Sloga iz Zemuna jesenji je šampion u Super ligi Srbije. Devojke iz Gornje varoši prezimiće na čelu tabele u kategoriji dama, posle odlične polusezone u kojoj su blistale i u prvenstvu i u nacionalnom kupu. Sa samo jednim porazom, iza sebe su ostavile subotički Spartak, Crvenu zvezdu i ekipu niškog Mašinca. Klub bogate tradicije, jedan od rodonačelnika ženskog `loptanja` na ovim prostorima, vraća se tako na šampionske staze. Iz redova jesenjeg prvaka, u goste nam dolaze standardne prvotimke, iskazane na `zelenom tepihu`, Ivana Erac i Dragana Mićić.

Na Velikoj sceni `Aleksandar Popović `UK Vuk Karadžić 17. decembra biće premijerno izvedena dečja plesna predstava  `Zvezdica Spavalica` (`Zvezdica Zaspanka`), u koreografiji Aleksandra Ilića i režiji Aleksandra Nikolića.

Fantazija na bajku za decu slovenačkog pisca Frane Milčinski - Ježek, koja je tokom svog postojanja bila nebrojeno puta obrađivana kao pozorišni igrokaz i TV priča, sada je prvi put prikazana i u obliku plesne predstave.   Pet igrača Mojca Majcen (Slovenija), Branko Mitrović (Bosna i Hercegovina), Miona Petrović, Nikola Pavlović, Jakša Filipovac (Srbija) i polaznice Plesnog studija `RIS` iz Beograda tumačiće ceo univerzum likova od zvezda i Meseca na nebesima, preko majmuna, ptica, zmija, fakira, čarobnjaka i lupeža, poštara, sve do velikog zlog razbojnika i ostalih likova iz naših snova. Ovaj lepi događaj iz studija Radio Beograda 1 najaviće Mojca Majcen, baletska umetnica, pedagog i jedan od osnivača `Balkan dens projekta`, koji je podjednako dobro prihvaćen u brojnim zemljama regiona.              

U Domu Jevrema Grujića predstavljena je nova knjiga Maje Herman- Sekulić, pod nazivom Silna Jerina. Rođena u Beogradu, stalno na relaciji između našeg glavnog grada i Njujorka, Maja je  magistrirala na Odseku za opštu književnost (1977) i doktorirala na Prinstonu (1985). Predavala je na Prinstonu (1985-89) i Ratgersu (1982-84), bila gost predavač na Harvardu, Kolumbiji, Ajovi; uređivala časopis `Night` u Njujorku (1989-90); Vreme sadašnje- novi roman u izdanju kuće `Pešić i sinovi`, u kome pratimo autorkino putovanje kroz poeziju , od poeme o Boginji Majci, Gospi od Vinče, do poeme o Silnoj Jerini- u pitanju je razotkrivanje vela misterije, tajne ali i pogrešne interpretacije kojima su ovi ženski likovi bili zaogrnuti, marginalizovani, gotovo prećutani kroz dubine vekova.

 
 
U Muzičkoj kući Metropolis održana je promocija novog albuma kvarteta Milana Petrovića pod nazivom Emotions, na kome se- kao gosti- pojavljuju Sonja Kalajić i Aleksandar Radojičić. Prvi singl „Aero" koji ujedno i otvara novi, šesti po redu, album ove postave  insprisan je iskustvima benda sa turneje po Kini. Album se , kaže Petrović, bavi različitim osećanjima, emocijama koje nas vode kroz život, snovima. Muzički je oslikano dozivanje kiše, uticaj religije i meditacije, ukorenjenih tabua, sete, straha od zaglavljivanja u liftu, humora u svakodnevnim situacijama, pa čak i melodija jednog robota.  
 
 
Beležimo i brojne aktuelnosti iz drugih sportskih oblasti- istinski biser naše `kraljice sportova` Elzan Bibić ostvario je novi uspeh, osvajanjem bronzane medalje na Prvenstvu Evrope u krosu, održanom u Holandiji. Rukometni klub Dinamo iz Pančeva nastavlja furioznu šetnju kroz prvenstvo Srbije sa spopostotnim učinkom, o tome nam govori trener ekipe sa Tamiša Ivan Petković. Posle osam godina, ponovo se održava turnir `Zlatni kiks bokser`- predsednik Kik boks saveza Srbije Srđan Bugarčić najavljaje ovaj spektakl, ćiji će domaćin biti Smederevo. Kad smo već kod grada na Dunavu, planinarsko sportski klub Čelik ima sjajnu sezonu za sobom- pored ostalog i prvo mesto u državi u planinskoj orijentaciji. 24 kilometra od Ljubljane nalazi se Logatec, mesto sa čudesnom prirodom i sjajnom sportskom dvoranom, sa četiri terena. U saradnji s proslavljenim Vanjom Grbićem i Sašom Đurićem, direktorka tamošnjeg odbojkaškog kluba Danijela Jekić Borković, nekadašnja igračica, organizovaće nesvakidašnju novogodišnju noć i praznike, za prosperitet ovog lepog sporta u regionu, biće to prava zimska odbojkaška bajka.  
 
 
Neće, dabome, izostati ni brojne zanimljivosti, tonski zapisi, priče vezane za javni, kulturni i umetnički život. Na 16. međunarodnom pozorišnom festivalu `Zlatni vitez u Moskvi`, predstava `Tvoja ruka u mojoj`, Opere i teatra `Madlenianum`, komična melodrama po Čehovu, u režiji Nebojše Dugalića, osvojila je nagradu `Zlatni vitez` za predstavu u celini. U Barkonoj sali grada Zrenjanina premijerno je prikazan film `Žensko lice sporta u Zrenjaninu`,, Siniše Onjina i Stojanke Lekić, koja govori za našu emisiju. Gala koncert ruskog baleta `Petipu s ljubavlju` biće održan 21. decembra u beogradskoj `Kombank dvorani`. Istog datuma, u Centru za kuturu u Požarevcu je drugi po redu `Strika fest`, festival stripa i karikature. `Smrdljiva bajka`, kao prva predstava na renoviranoj Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, biće premijerno izvedena 21. decembra, po tekstu i u režiji Miroslava Momčilovića, jednu od glavnih rola tumači naša sagovornica, glumica Sonja Damjanović.  
 
 
U ponedeljak se otvara izložba malog grafičkog formata `Mala grafika 2018`, redovna godišnja manifestacija koju `Grafički kolektiv` organizuje već sedmu deceniju- ovoga puta u galeriji `Remont`. U `Galeriji 73` na Banovom brdu u toku je izložba slika i instalacija makedonskog umetnika Strahila Petrovskog. U kripti hrama Svetog Save predstavljena je knjiga `Zvonari slobode`, posvećena vladiki Nikolaju i Mihajlu Pupinu, koju je- u koautorstvu sa Branislavom Stankovićem- napisala Aleksandra Ninković Tašić. Vasil Hadžimanov sa svojim bendom održaće koncert 21. decembra u Sinagogi u Novom Sadu.

Novosadski `Solaris` objavio je novi roman Predraga Markovića, pod nazivom `Kovčeg komedijant`, čija je promocija preksutra u Srpskom književnom društvu. Gimnazija i ekonomska škola `Branko Radičević` iz Kovina, kao jedna, zajednička prosvetna ustanova i kao jedina iz Srbije, uzeće učešće u događaju `Tvoja Evropa, tvoje mišljenje`, koji će se održati u Briselu. Na nedavno održanom Sajmu omladinskog preduzetništva, predstavljen je fini mladi svet- među njima i Vasilije Randelj, koji je- sa svojim timom- predstavio jedinstveni proizvod u Evropi, solarne crepove. Omladina nam, eto, svakog dana u svakom pogledu sve više napreduje, tako i mora biti dok je kvalitetnih prosvetnih radnika. Predstavićemo Tatjanu Romanov, nastavnicu razredne nastave u OŠ `Sveti Georgije` u Uzdinu, koja je za svoj predani rad dobila prestižnu pokrajinsku nagradu `Dr Đorđe Natošević`. Konačno, za naš program govori i Aleksandar Saša Ilić, solista baleta i koreograf Narodnog pozorišta, umetnički direktor `BELEF`-a i profesor Instituta za umetničku igru. Na predlog ambasade Izraela u Srbiji, Ilić je bio gost 24. internacionalnog festivala u Tel Avivu, pa će nam izneti svoje utiske.
 
I ove subote pratićemo kretanje rezultata na fudbalskim utakmicama širom Srbije i Evrope, čućemo i priču iz Niša, vezanu za vaterpolo reprezentaciju Srbije. Vitez kulinarstva Milijan Stojanić ima novi predlog jelovnika za nedeljni ručak, delićemo i karte za različita kulturna dešavanja, u saradnji sa ustanovama koje su uvek uz porodični magazin Radio Beograda 1. To su Dom omladine Beograda, `Akademija 28`. Kulturni centar Čukarica i Opera i teatar `Madlenianum`.

Urednik i voditelj Željko Stefanović.

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара