Nedeljom za selo

U Srbiji se poslednjih godina intenzivno razvija voćarstvo i vinogradarstvo. Podižu se novi zasadi i vinogradi, uz primenu novih tehnologija i znanja. Taj trend podržava i Ministarstvo poljoprivrede koje će i  naredne godine davati subvencije za podizanje novih plantaža, ali i za preradu voća. O tome, kao i o rejonizaciji  i plasmanu voća na strana tržišta razgovarali smo sa pomoćnikom ministra poljoprivrede Nenadom Katanićem.

Sada je pravo vreme za sadnju voća. Stručnjaci kažu da je za podizanje novih zasada  najvažnije da se izabere pravo zemljište, uz određeni pravac vetrova i da se izvrši hemijska analiza zemljišta.

U okviru projekta "500 zadruga za 500 sela", država je po prvi put obezbedila sredstva za podršku dvema složenim zadrugama. Po pola miliona evra dobile su  složene  zadruge Naši voćari iz Arilja i Složni voćari iz Novog Slankamena. Državne podsticaje u vrednosti od 800 miliona dinara ove godine dobilo je 73 zadruge.

Uprava za agrarna plaćanja objavila je preliminarnu rang listu podnosilaca zahteva za sredstva IPARD-a za nabavku traktora. Na listi je 315 imena, a novac će se odobravati prema redosledu dok se ne potroši 556 miliona dinara, koliko je opredeljeno za nabavku traktora.

Urednik i voditelj Davorka Tešić. 

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи