Novosti dana

Republika Madagaskar povukla je odluku o priznanju jednostrano proglašene nezavisnosoti Kosova. Šef diplomatije Ivica Dačić potvrdio je da je stigla nota od ministarstva spoljnih poslova Madagaskara u kojoj se navodi da je ta odluka doneta 5. decembra. U noti koju je isto Ministarstvo uputilo i Prištini precizira se da se priznanje povlači do postizanja pravednog, pravičnog i trajnog političkog rešenja za pitanje statusa Kosova, u okviru pregovora koji su u toku. Madagaskar je dvanaesta zemlja koja je povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Poslanici Skupštine Srbije glasaju o budžetu za narednu godinu i paketu pratećih zakona. Budžetom je predviđen privredni rast od 3,5 odsto, smanjenje javnog duga, manjak u kasi od pola procenta, rast plata i penzija i podsticaji privredi. Deo opozicije, zbog više od 500 amandana vladajuće koalicije na samo jednu od predloženih tačaka, odlučio je da napravi paralelni parlament i ostao je u Skupštini celu noć.

Kragujevac dobija novi industrijski kompleks „Majnd Park", a otvara se i prva fabrika sa hiljadu radnih mesta. "Majnd Park", grad u malom na površini od 10 hektara, imaće sve sadržaje za život, od obdaništa, polikliničkog i istraživačkog centra, laboratorije, sportskog centra, čak i aerodromsku pistu. Dva nova pogona u tom kompleksu imaće i nemački Simens koji već posluje u Kragujevcu. Otvaranju prisustvuje i predsednik Aleksandar Vučić.

Vladajuća nemačka Hrišćanskodemokratska unija bira naslednika Angele Merkel na čelu stranke, a time i kandidata za novog kancelara. Među kandidatima su Anegret Kramp-Karenbauer, veoma bliska centrističkim stavovima Angele Merkel, potom konzervativac Fridrih Merc, koji je dve godine vodio stranku, sve do dolaska Merkelove 2002, i ministar zdravlja Jens Spah koji uživa podršku desne struje u CDU. Novi lider stranke biće izabran glasovima 1001-nog delegata na partijskom Kongresu u Hamburgu.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Marica Serdar
Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво