Читај ми!

Maestro kontrabasa iz Vojke, u Sremu

Ako bismo ovu našu Kojekuda priču objasnili jednom rečenicom rekli bismo ovako: muzičar svetskog glasa, kontrabasista magistar, ali i maestro Ljubinko Lazić, zbog školovanja i koncerata proputovao je svet, ali se vratio u sremsko selo Vojku, gde je rođen, da mladim talentima pruži uslove koje sam nije imao.

Ali priča je duža i zalazi u detalje i neizbežne rukavce...

To dokazuje i uvod koji sledi:

Šef sekcije kontrabasa u Beogradskoj filharmoniji, (što je danas mesto gde je zaposlen maestro Ljubinko Lazić) sa porodicom živi u Vojki, iako su mu, zahvaljujući talentu, radu i profesoru Klausu Trumfu, sa kvartetom kontrabasa "Bassiona Amorosa" otvorena vrata najvećih svetskih muzičkih pozornica, pa i Karnegi hola. Sa drugim, pak, ansamblom muzičara sa tri kontinenta, "Beltangom" nastupa uspešno širom Evrope i na festivalima u Južnoj Americi, Argentini, Brazilu...

Njegovo carstvo je ipak u selu Vojka, nadomak Inđije, gde je od dedovske kuće, baš po uzoru na nju, napravio divno zdanje u kojem živi i radi. U Vojki, zamislite, zahvaljujući Ljubinku Laziću postoji muzička škola sa svim sadržajima koje zahteva moderna muzička nastava. Pohađaju je deca iz okolnih mesta, priređuju se koncerti, zbog kojih je prepuna mala muzička sala, a neretko za žitelje Vojke, Golubinaca, Stare Pazove i Inđije sviraju svetski poznati, pomenuti ansambli Bassiona Amorosa i Beltango.

Pre nekoliko godina upisao je prve učenike u svojoj muzičkoj školi, danas ima već tridesetak đaka koji uče tamburu, kontrabas, klavir, gitaru i violinu, a kao profesore angažovao je svoje prijatelje i kolege, takođe istaknute muzičare.

Ali - da ne prepričavamo više - vreme je da čujete šta je vašim reporterima Elizabeti Arsenović i Mirjani Nikić ispričao Ljubinko Lazić, maestro kontrabasa.

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи