Vreme sporta i razonode

Veslači prave rekapitulaciju 2018. godine, spremajući se za predolimpijsku sezonu, veoma bitnu za ovaj sport. U njoj će se podeliti najveći broj viza za Olimpijske igre u Tokiju, očekuje nas i Svetsko prvenstvo za seniore u Lincu u avgustu, kao i šampionat Starog kontinenta u maju mesecu, u Lucernu. Grupa od pet veslača od juče je u Grčkoj, predvođena selektorom Nebojšom Ilićem, dvonedeljne pripreme u Atini planirane su i za februar i mart. Od Svetske federacije stigle su najbolje moguće ocene za organizaciju Svetskog kupa na Savskom jezeru, najbolji juniori Evrope 2020. godine takmičiće se takođe u Srbiji - mnogo interesantnih informacija i vesti iz trofejnog sporta, koje će nam - u svojstvu gosta u našem studiju - izneti generalni sekretar Veslačkog saveza Srbije Nebojša Jevremović.

U teniskoj sezoni vlada zatišje. Novak Đoković trenutno, kao najveću brigu, ima pitanje hoće li moći da svojim prisustvom i navijanjem pomogne fudbalerima Crvene zvezde u meču sa PSŽ- om, predah imaju i ostali veliki igrači današnjice. Idealna prilika za predstavljanje novih nada srpskog tenisa, onih na kojima bi jednog dana mogla da se zasniva budućnost ovog sporta kod nas. Bodin Žarković višestruki je prvak Srbije u mlađim kategorijama, do 18 godina, stasava u ozbiljnog igrača i nema sumnje da ćemo pomno pratiti njegov učinak u sezonama pred nama. Treba imati u vidu da je, još kao dvanaestogodišnjak, proglašan za najboljeg u svojoj konkurenciji i svom uzrastu u zemlji, od tada se nižu brojna priznanja i trofeji. Pravi trenutak da bolje, kroz razgovor, upoznamo ovog nadarenog mladića, kome je tenis u isto vreme sport, razonoda i ogromna ljubav, i to uzvraćena.

U Maloj sali Studentskog kulturnog centra u Beogradu sinoć je predstavljen strip album  "Do pakla i nazad", u pitanju je omaž započetom i nikad završenom strip projektu Nikole Mitrovića Kokana (1933-1997), posvećenom epopeji srpke vojske u Prvom svetskom ratu, koji -kroz niz kratkih priča koje prate istu grupu likova- pokriva Veliki rat od njegovih prologa do epiloga.

Ovo izuzetno crtano delo plod je scenariste Marka Stojanovića, jednog od naših najpoznatijih stvaralaca na polju devete umetnosti,  publiciste, ujedno je i prevodilac, izdavač i organizator Balkanske smotre mladih strip autora u Leskovcu. Marko je dobitnik i više prestižnih međunarodnih priznanja, njegovi stripovi iz serijala „Vekovnici" i „Beskrvni" osvojili su petnaestak nagrada na raznim festivalima i konkursima. Zato će nam ove subote biti drag gost u studiju, uz tumačenje dela koje može da posluži kao pravi  spoj animacije i istorijiskih činjenica. Dinamično, uzbudljivo, korisno, za čuvanje...

Dolazi nam u goste i Nenad Vasilić, jedan od najboljih džez kontrabasista današnjice, istinski srpski bluzer. Do sada je snimio 11 albuma sa 10 različitih formacija, već 15 godina vodi svoje sastave i gradi evropsku karijeru iz Beča. Posebno je ponosan na rad sa `kraljicom sevdalinki` Amirom Medunjanin i sa još desetak muzičara iz jugoistočne Evrope, sa kojima je nastupio na muzičkom programu Olimpijskih igara u Londonu. Vasilić ima i dva velika koncerta u beogradu i Nišu, 12. i 13. decembra, za koje se posebno sprema, nagoveštavajući užitak za muzičke gurmane.

I ove subote pratićemo brojna dešavanja iz sveta sporta, ali i javnog, kulturnog i umetničkog života. Čućemo tonski zapis sa sa svečane skupštine Sportskog saveza Srbije, održane danas u domu Narodne skupštine. U organizaciji osnovne škole `Dragiša Luković Španac` iz Kragujevca, održan je drugi turnir u mini-rukometu, u sklopu akcije `Sportom protiv nasilja`. Više detalja čućemo od Stavre Raškovića, predsednika ženskog rukometnog kluba Radnički 1964, koji je- zajedno sa đacima učesnicima- poslao snažnu poruku o važnosti bavljenja sportom. Borislava Perić- Ranković govori o najnovijem uspehu u Sloveniji- u Celju je došla do 22. medalje u nizu na na Paraolimpijskim igrama, svetskim i evropskim prvenstvima u obe konkurencije - pojedinačnoj i ekipnoj. Čućemo i selektora Zlatka Keslera, on deli radost s našom reprezentativkom koja je istinski fenomen u sportu kojim se bavi. Fudbalski arbitri Beograda odmerili su snage u prijateljskom meču između selekcija `zelenih` i `narandžastih`, među njima su bile i dve dame, sestre Jelena i Jovana Polić- saznaćemo ko je bio bolji, da li je bilo sudijskih previda na utakmici ili, možda, čak i najave žalbi posle susreta. `UEFA je stroga`- podsetili su akteri duela i gledali da svetlim primerom pokažu aktuelnim fudbalerima pravila fer- pleja i sportskog viteštva.

Vaterpolistkinje Crvene zvezde ovog vikenda igraju prvi od dva kruga regionalne Triglav lige za dame. Trener i direktorka kluba Dragana Ivković najaviće nam i predstojeći derbi susret s ekipom Palilule, kao i start Dunav regionalne lige. Bokserski klub Loznica sačinio je `drim tim` za šampionat Srbije, uverava nas u to- u predvečerje susreta s beogradskim Radničkim- Aleksandar Risimić, prvi čovek ekipe iz dvorane `Lagator`.  Kultno beogradsko pozorište `Dadov` obeležilo je 60 godina rada. Dirigent Bojan Suđić imenovan je za novog umetničkog direktora Beogradskih muzičkih svečanosti, sa mandatom od dve godine. Sutra se održava 66. po redu Berza igračaka, najavljuje je dr Miroslav Žunjić, predsednik Kluba ljubitelja igračaka. Poslednja, trideset deveta epizoda serije `Jutro će promeniti sve` emitovaće se u sredu, 12. decembra, ali će zato oni kojima se cela ta priča dopala moći već sutra u Kinoteci da se druže s akterima serije, u tri različita termina i uz projekcije poslednje tri epizode. Na malim ekranima pratili smo realistične priče urbanih mladih u tridesetim godinama, koji u Srbiji pokušavaju da pronađu sebe, a  jedna od protagonistkinja serije, glumia Anastasia Mandić, govori za našu emisiju i naš program.  

Jugoslav Vlahović dobitnik je Gran prija na najvećem svetskom konkursu u Istanbulu, u pitanju je neka vrsta Oskara za karikaturu. Sutra veče, u beogradskom SKC-u, koncert ima Jelena Popržan, Marko Luis 13. decembra u DOB-u, dok će Jelena Jovović večeras sigurno još jednom bez daha ostaviti ljubitelje svog maestralnog pevanja, na koncertu u Kolarčevoj zadužbini. Udruženje `Tačka susretanja` u Vršcu priređuje promociju novog četvorobroja književnog časopisa `Naš trag`, koji tako obeležava četvrt veka postojanja. `Beogradski diksilend orkestar` najavio je novo `Sentimentalno putovanje` za 15. decembar u klubu Centra `Sava`. Pesnik Rade Pantelić 62. put organizuje umetničko veče s prijateljima, i to u Centru za kulturu `Vlada Divljan`, pod nazivom `Zima, zima, e pa šta je`....  `Svetlost zvezda` prava je knjiga za sve koje zanima ima li života u svemiru i jesu li klimatske promene stvarna pretnja- predstavljena je na `Kolarcu`. U Kulturnom centru Zrenjanina, uz ostale sadržaje, koncerti Banatskog tamburaškog centra i ansambla `Beogradski barok`. Najavljujemo i premijeru romantične komedije `Dolče vita`, na sceni Opere i teatra `Madlenianum`, zatim izložbu Nikole Majdaka juniora i Ane Nedeljković u okviru filmske galerije DKC-a u Beogradu, kao i izložbu kostima u organizaciji udruženja `Super mama`.`Milan Petrović kvartet` ima novi album, objavio ga je `Metropolis`, gde će biti održana i koncertna promocija ovog izdanja. Dvadeset drugi festival podvodnog filma biće otvoren 14. decembra u Jugoslovenskoj kinoteci, najavljuje ga Milorad Đuknić Mikota, prvi čovek ove atraktivne smotre.  

I ove subote čućemo viteza kulinarstva Milijana Stojanića, ispratiti rezutate domaćih fudbalskih utakmica, kao i onih koje se igraju u bitnijim evropskim šampionatima. Za redovne slušaoce, kao i uvek- lepa i prijatna iznenađenja, za koja će se, sem nas, postarati, Dom omadine Beograda , `Akademija 28`. Kulturni centar Čukarica i Opera i teatar `Madlenianum`.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво